Hozzátáplálás – Meddig elég kizárólag az anyatej?

Kisbaba.com Fórumok Szoptatás Hozzátáplálás – Meddig elég kizárólag az anyatej?

Ennek a témakörnek tartalma 4 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés: ZsofiaSzB ZsofiaSzB 1 év, 1 hónap telt el.

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #612
  ZsofiaSzB
  ZsofiaSzB
  Felhasználó

  Kedves Krisztina! A kérdésem nem teljesen a szoptatáshoz kapcsolódik, de reménykedem, hátha tudsz segíteni benne.A hozzátáplálás megkezdésének időpontjával kapcsolatban szeretnék kérdezni, mert elég ellentmondásos információkkal találkozom. A WHO ajánlása alapján az az optimális, ha a gyerkőc 6 hónapos koráig kizárólag, és igény szerint szopizik. Ezt követően 6-8 hós kora közt napi 2-3 egyéb étkezést javasolnak, ha jól értem.

  Ám számos forrásból találkoztam már a “developmental readiness”-t alapul vevő megközelítéssel, mely szerint a gyerek szervezete “jelzi”, hogy készen áll-e már az anyatejen kívül más étel feldolgozására bizonyos fejlődési jelekkel. Ezen jelek egy része azonban olyan, ami tudtommal egy 6 hónapos babára még nem jellemzőek (tud ülni, kialakult a csippentő fogása). Ez alapvetően egy elég szimpatikus megközelítés, és elég hihető is, hogy mire a gyerek önállóan tudja etetni magát, addigra áll rá készen a szervezete is. (Számomra analógiát mutat más fejlődési jellemzőkkel, pl, hogy addig nem szabad ültetni, amíg nem tud magától felülni, addigra elég erős hozzá ugyanis az izomzata.) Ehhez kapcsolódóan megtaláltam a blw megközelítését a hozzátáplálásnak, ami nagyon szimpatikus, az igény szerinti szopi természetes folytatásának tűnik. Ehhez azonban valóban alapvető követelmény, hogy a gyerek tudjon ülni, és mivel legjobb tudásom szerint nem szabad ültetni, míg magától fel nem képes ülni, így az a hozzátáplálás megkezdésének az egyik kritériuma, hogy önállóan felüljön. A Le Leche Liga például, úgy látom, ezt a megközelítést támogatja.

  Ám a WHO ajánlásában mintha szó sem lenne ilyen jelekről, melyek arról árulkodnak, hogy a gyerkőc készen áll más étel fogyasztására.
  Egy, a bizonyíték alapú orvoslás magyar élharcosaként elismert gyerekorvos, dr. Novák Hunor is ezt mondja. „Az újszülött vagy csecsemő számára az anyatej a legkiválóbb táplálék, de változik az anyatej összetétele, hat hónapos kortól nem képes fedezni a tápanyagszükségletet, ezért kell a hozzátáplálás. Egy két-hároméves gyermek számára a szoptatás már nem jelent akkora pluszt, inkább a kötődés és szokás kerül előtérbe. Ilyen korban ha sok anyatejet kap, és – ezért – nem jut vasban gazdag táplálékhoz a gyermek, vashiányos vérszegénység alakulhat ki nála – ez is bizonyítja, hogy ilyen korban az anyatej már nem ideális táplálék – mondta dr. Novák Hunor.” (Forrás: http://touch.femina.hu/gyerek/meddig_szoptatni)

  Szabad-e, érdemes-e várni egy egészségesen fejlődő baba esetében a “developmental readiness” jeleire a hozzátáplálás megkezdésekor, vagy a 6 hónapos kor elérése irányelvet érdemes tartani? Meddig elég kizárólag az anyatej, meddig szabad várni? Befolyásolja-e ezt az, ha a baba császármetszéssel született? (Gyakran riogatnak ugyanis ebben az esetben vashiánnyal.) Igaz-e, hogy 6 hónapos korra olyan táplálékigénye lesz egy babának, amit az anyatej nem tud kielégíteni? Ajánlható-e szakmai szemmel jó szívvel a blw, akkor is, ha az önálló felülés kivárása miatt csak 8-10 hónaposan kezdene el a gyerek mást enni anyatejen kívül? Vagy rendben van a blw, de a nem ülő babát is meg kell kínálni más étellel, és arra is kis időre inkább felültetni, mert az még mindig kevesebbet árt, mint ha nem kapna ételt?

  Nagyon köszönöm a választ előre is!
  Üdv: Zsófia

  #613
  Pofianyu
  Pofianyu
  Adminisztrátor

  Kedves Zsófia,

  örülök a kérdésnek, nagyon fontos dolog, amit itt felvetettél!
  ELőször is szeretettel gratulálok a kisbabádhoz! 🙂

  Valóban, a WHO most érvényben levő ajánlása szerint a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás a legideálisabb, 1 éves korig az anyatej és a hozzátáplálás aránya ideáis esetben 2/3-1/3 arányú, majd ez az arány megfordul a második életév végére. A WHO a két éven túli szoptatást javasolja még ezeken felül.

  A 6 hónapos kor az az, amikorra valóban az anyatej már nem fedezi 100%-ban a kisbaba igényeit. Ez néhány vitaminra, nyomelemre igaz, amik közül a legfontosabb a vas. Valóban szükség van arra ebben a korban, hogy a baba más forrásból is hozzájusson a vashoz.

  A hozzátáplálás megkezdését tehát hat hónapos kortól javasolják, de ez csak a kezdete, a babák többségénék még nincsen sok foga ilyenkor, nem tudnak ülni, nem képesek egyedül enni sem. A nyelvkiöltő reflex eltünése is ilyenkorra tehető.

  A vas hiánya viszont fontos tényező, emiatt el kell kezdeni a hozzátáplálást, de ideális esetben ez egy lassú folyamat. Eleinte egy-egy kanál gyümölcslé, püré az, amit a baba kap, semmiképpen nem cél a szoptatás kiváltása, mindig szopi után érdemes csak megkínálni a babát. Ennek az az oka, hogy nem attól az egy almától fog hízni meg fejlődni, amit esetleg a szopi helyett enne meg, hanem továbbra is az anyatejtől fog fejlődni, de ismerkedik ízekkel, ismerkedik allergénekkel, és mindezt az anyatej védelmében teszi.
  Körülbelül 7 hónapos kortól már adható hús kis mennyiségben, ez fontos a vaspótlás miatt. Illetve a glutént is be kellene vezetni, 7 hónapos kor előtt, ez is anyatej védelmében történik. Az anyatej ugyanis csökkenti a későbbi allergiás betegségek kockázatát.

  A blw jó módszer, annak akinek tetszik, nagyon jó lehet. Valóban a baba jelzéseire reagálva halad így a hozzátáplálás. De, ha nem emellett döntesz, hanem a lassú tempóban haladó kóstoltatás mellett, az is jó.

  Technikailag megoldva: ülni nem tud a baba, de hordozóban vagy pihenőszékben ülve el tud nyammogni egy-egy kanál gyümölcslevet vagy főzeléket.

  Remélem tudtam segíteni, ha bármi kérdés még felmerül, irj.
  Üdvözelettel:
  Krisztina

  #628
  ZsofiaSzB
  ZsofiaSzB
  Felhasználó

  Kedves Krisztina!
  Nagyon köszönöm a részletes választ!
  Mit gondolsz arról, hogy a Le Leche Liga azt ajánlja, hogy ne 6 hónapos korban kezdjük az új ételeket, hanem amikor a baba fel tud ülni? Itt olvastam:
  http://www.lll.hu/node/223 (Illetve ők innen fordították: http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/solids-when/)
  Azt állítják, hogy amíg a baba jól gyarapodik, fejlődik, addig elég az anyatej. (Abban sem igazán van egyetértés, mi számít “jól gyarapodásnak”…) Persze gondolom, hízhat attól még “jól”, hogy egyes ásványi anyagokból hiánya van… Vagy azt lehetne látni rajta? Vagy ez akkor csak teória, hogy a baba teste “jelzi”, hogy készen áll?
  Őszintén szólva hihetőbb, hogy ez a pont is gyerekenként változó, hogy mikor jön el, és ezért egyénfüggő, hogy mikor kell kezdeni, mintsem, hogy egy kitűzött időpontban hirtelen megváltozik a szükséglete. Viszont a szakmai tekintélyek e mögé állnak, és biztos okkal teszik. (Bár az espghan hozzátáplálási ajánlásában az is szerepel, hogy a hozzátáplálási javaslatok közül egyik sem “evidence-based”. De nyilván, ha a gyerekéről van szó, az ember szeretné a legbiztonságosabb módot választani.)

  Viszont a gluténről az espghan legutóbbi ajánlásában, ha jól látom, már nem szerepel a 7 hónapos “korlát”. (http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/Hep_Nutr/Gluten_Introduction_and_the_Risk_of_Coeliac.32.pdf) Vagy ez szakmailag kevésbé megbízható, mint a WHO? Milyen mennyiségű glutén fogyasztása számít bevezetésnek?

  Az ülés és evés kapcsolata a BLW miatt érdekel, mert alapvetően nagyon tetszene, mind a gyerek szempontjából, mind a sajátomból. Már néhányszor próbáltuk az ölünkbe ültetve kínálni gyümölcsdarabbal, amit szívesen szopogatott, puha körtéből harapott is, de kiköpte, viszont látszik, hogy élvezi, hogy íze is van annak, amit a szájába vesz. 🙂 Ha pürét próbálok a szájába adni, a kanalat kiveszi a kezemből, és úgy nem igen jut semmi oda, ahova kéne. Bár kipróbáltam azt is, hogy lefogom a kezét, hogy ne tudja elvenni a kanalat, számomra ez nem összeegyeztethető az evéssel, aminek azért a táplálkozáson kívül az étel élvezetéről és a családi programban való részvételről is szólnia kellene (szerintem). (Természetesen tiltakozott, és egyébként így is kiköpte, ami a szájába jutott, de a kanálról még nem tudta a felső ajkával “leszippantani” a pürét.) Az esetleg lehetne megoldás, hogy adok neki egy másik kanalat, amivel kalimpálhat, és így a szájába “csempészhetem” közben az ételt, de ezt sem tartom “szép” megoldásnak a gyerek szemszögéből, és nem szeretnék a “játszmázva evés” csapdájába sem esni. Vagy az ő jóltápláltásága érdekében ez a helyes megoldás?

  Ha azért kell ennie, mert amit megeszik, abból szüksége van tápanyagokra, vitaminokra már ilyen korban is, akkor fontos, hogy mennyi étel jut a gyerekbe. Ha nincs jelentősége, mennyi étel jut bele, akkor nem látom indokoltnak a “sietséget”. Mennyit kellene fogyasztania, hogy fedezze a szükségleteit? Milyen gyümölcsöt ehet, aminek elegendő a vastartalma? (Almában, őszibarackban, amikkel kezdeni szoktak, ha jól tudom, nincs túl sok.) A próbálkozásaim közül, azt hiszem, még mindig az kezébe adott darabkával jutottunk ebből a szempontból a legtöbbre, de az is jelképes mennyiség lehetett csupán. Ez azonban hordozóban, pihenőszékben nem használható megoldás, mivel csak akkor tudja biztonságosan kiköhögni, öklendezni az esetleg túl nagy leharapott falatot, ha függőleges helyzetben van. Azonban az ahhoz értő szakemberek szerint nem szabad függőleges helyzetbe tenni őt, ölben és máshol nem, megtámasztva sem, míg önállóan nem tud felülni, mert nagyon megterheli a gerincét, hiszen a gerinc melletti izmok, még nem elég erősek (ez elég hihető).

  Külföldön, pl Angiában, ahol a bwl nagy népszerűségnek örvend, nem él ez az ajánlás, vagyis a 6 hónapos körüli gyereket simán felültetik etetőszékbe, ha már ott meg tudja tartani magát (és a legtöbb 6 hónapos erre már képes) és elé teszik az ételt. A blw itthoni adaptációja azonban, úgy tűnik, integrálta a “ne ültetessük a gyereket” ajánlást is, így fórumokon rengeteg olyan szülő hozzászólásával, tanácsával találkozom, aki csak 9-10 hónaposan ad a gyereknek először mást a tejen/tápszeren kívül, mert akkor ül fel önállóan a kicsi. Ezzel a megoldással akkor komoly a tápanyaghiány kockázata? Ha tehát szeretném a baba gerincét is biztonságban tudni, és azt sem szeretném, hogy vas, vagy egyéb hiánya legyen, akkor a blw számunkra nem alkalmas?

  Bocsánat, hogy hosszú lett és ennyi “problémám” van! Olyan sok ellentmondásos információval találkozom, jó volna viszonylag tisztán látni.
  Köszönöm!
  Zsófia

  #630
  Pofianyu
  Pofianyu
  Adminisztrátor

  Kedves Zsófia,

  fantasztikusan utánajártál a dolgoknak, gratulálok.

  Azt gondolom, hogy ez a 6 hónapos kor, amit mindenhol említenek és ajánlanak, egy jelképes kor. Nem kell szó szerint venni. Azt jelöli, hogy a babák erre az időpontra körülbelül érettek arra, hogy kapjanak más táplálékot is, mint az anyatej illetve a tápszer. A szervezetükben különböző érési folyamatok zajlanak, ezek közül néhányank külső jelei is vannak, ezek azok, amiket te is említesz. Ezeken kívül például a bélrendszer is erre az időszakra lesz kb érett, már olyan szoros sejtkapcsolatok jönnek létre hat hónapos kor körülre, amik biztonságossá teszik a különböző ételek fogyasztását. A fejlődés folyamatos, a baba teste napról napra érettebb, így szépen fokozatosan neki lehet állni a kóstoltatásnak. Ha neked a blw módszer tetszik, akkor te az ölednben ültetve, napi 1-2x megkínálhatod darabos étellel. Ettől nem lesz baja a gerincének, a valódi ülés tényleg nem ajánlott, amig a baba nem tud ülni magától, de egy hat hónapos babát az ember már szivesen ültet a saját ölében amúgy is.
  Az anyatejben levő értékes ásványi anyagok, vitaminok szintje valóban csökken, de ez is fokozatos, nem van-majd másnap nincs- elven működik. A vas pótlására nem az alma és a banán való, hanem a húsfélék, cékla, spenót, tojássárgája bevezetésével tudod pótolni a baba vas szükségletét. Nem kell ezekből sokat kapnia ahhoz, hogy rendben legyen. Azt, hogy mikor mit szabad adni, ahhoz nagyon jó táblázatok vannak.

  A hat hónapos korban elkezdett hozzátáplálás lényege elsősorban nem az, hogy a baba jól lakjon. Továbbra is az anyatej a fő táplálék, mellette pedig ismerkedik az ízekkel. Hogy ezt most pépesítve vagy blw módszerrel kapja, gyakorlatilag mindegy.

  Figyeld a babád jelzéseit, ő megmutatja, hogy készen áll-e vagy sem. Vannak hathónapos babák, akik szívesen eszegetnek és vannak olyanok, akiknek még nincs ehhez kedve.

  A glutén bevezetéséhez nagyon kis adag, egy-egy falat keksz, buláta, kenyér db is elég, de ha liszttel sűrítesz kis főzeléket, azzal is bevezetted a glutént.

  Sok sikert Nektek és örömteli babázást!
  Kriszti

  #631
  ZsofiaSzB
  ZsofiaSzB
  Felhasználó

  Kedves Kriszti!
  Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
  Minden jót kívánok!
  Zsófia

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.