Nevelés

Az érem másik oldala – azaz az Édesanya igényei

Mother holds her dreaming childNagyon sokat hallani arról, hogy a kisbabának mik az igényei, mik azok a dolgok amikre vágyik és hogyan tudjuk neki biztosítani a legjobb gyermekkort már az első pillanattól kezdve. Könyvek, cikkek, bejegyzések százai, ezrei jelentek meg ebben a témakörben, mindenhol kiemelve, hogy mi a legjobb a babának. Sokat és sokszor beszélünk igény szerinti szoptatásról, igény szerinti altatásról és még sorolhatnám.

Mindez nagyon jó, így is kell ennek lenni, fontos, hogy tudjuk, hogy mi az amire egy kisbaba vágyik, fontos, hogy erről sokat és sok helyen írjanak, hogy mindenkihez eljussanak a megfelelő információk. Ugyanakkor az éremnek, vagyis a történetnek van egy másik oldala is….. az Édesanya!

Róla sokkal kevesebb szó esik. Pedig abban, hogy igény szerint, benne van a kisbaba igényei mellett az édesanya igénye is!

Mire vágyik az anyuka? Mit bír el az anya? Mit hozott magával a gyermekkorából, milyen szülei voltak, milyen a jelenlegi helyzete? Kik veszik most körül, kitől kap segítséget, támogatást, milyen nehézségekkel küzd?

Ahhoz, hogy megérthessük a döntéseit egy édesanyának, ahhoz ismernünk kell az Ő saját történetét. Senkit sem szabad megítélni, vagy elítélni csak azért mert valamit úgy tesz, amivel mi nem értünk egyet. Például annak, hogy valaki nem bír szoptatni valamiért, annak száz és száz oka lehet, amit egy felszínes szemlélő nem fog tudni megérteni.

Azt szoktuk mondani, hogy a szoptatás addig jó, amíg ez mind két fél; mind a baba, mind a mama kölcsönös megelégedését szolgálja. Ebben a mondatban benne van az, hogy bizony az édesanyának is vannak igényei, amik ugyanolyan fontosak lehetnek, mint a baba igényei.

Ahhoz hogy egy édesanya jó anya tudjon lenni, fontos, hogy jól érezze magát a bőrében.
Fontos bátorítani az anyukákat, hogy a baba ellátása közben merjenek magukra is gondolni, magukra is időt szakítani. Nyugodtan meg lehet szervezni egy-egy kimozdulást, akár a baba nélkül, sokszor már egy egyórás szabadidő is elég, főleg az első szimbiotikus hónapok során.
Aztán, ahogy nő a baba, egyre hosszabb időkre tudja az édesanyját nélkülözni. Ehhez persze az kell, hogy az édesanya rá merje bízni másra is a babáját, és felismerje, hogy az hogyha ő jól van lelkileg, testileg, az a legjobb a kisbabájának is. Ne legyen bűntudata amiatt, hogy kimozdul a baba nélkül megy el valahova, és még jól is érzi magát közben.

Minden anyukát arra bíztatok, hogy merje az érem másik oldalát is nézni!

Leave a Reply