elfaradt anyuka
Nevelés

Miért ébred fel egy 3-5-7-9 hónapos baba többször éjjel, mint egy újszülött?

elfaradt anyukaGyakori kérdése ez az anyukáknak, mivel nagyon sok kisbaba újszülött korában, illetve kb. 3-4 hónapos koráig nagyon jól alszik, sokan közülük este 9 körül szopiznak egyet és azután már csak hajnalban 5 körül ébrednek. A szülők nagyon örülnek, hogy ennyire szerencsések, és mivel azt gondolják, hogy az a természetes, hogy a baba az idő múlásával egyre többet alszik éjszaka és egyre hosszabb ideig kibírja nappal és éjszaka is szopi nélkül, nagyon meglepődnek, amikor a kisbabájuk egyik napról a másikra „elromlik” és hirtelen többször ébred éjjel, mint újszülött korában. A köztudatban ugyanis még mindig az él, hogy a baba ahogy nő, úgy alszik egyre hosszabban éjszaka. Sajnos ez egy olyan tévhit, ami sok esetben aláásta már az édesanyák önbizalmát és korán megkezdett hozzátápláláshoz, tápszer kiegészítéshez és ezekből következően a tej csökkenéséhez vezetett.

Ilyenkor az anyukák megijednek és attól félnek, hogy:

 1. Nincs elég tejük.

 2. Valamit elrontottak, elkapatták a babát, el lett kényeztetve, minden kis nyöszörgésre mellre került és most már véglegesen el van rontva minden.

 3. Ez most már mindig így lesz, vége az éjszakai nyugalomnak jó hosszú időre.

Nézzük, hogy mik lehetnek az okai az éjszakai ébredéseknek:

 1. A napközbeni szopások ideje a baba terelhető figyelme (a világ olyan érdekes) miatt lerövidül, emiatt éjszaka pótolja be azt, ami napközben kimaradt.

 2. A baba alvását megzavarhatja a fogzás is, éjszaka nagyon fájdalmas tud lenni, emiatt a baba felébred és vígaszt keres. Az anyatej fájdalomcsillapító hatással is bír, így ekkor is a szoptatás a legjobb megoldás.

 3. Oltás, vagy bármilyen betegség is megzavarhatja a baba alvását és napokba, hetekbe telhet míg minden visszaáll a régi kerékvágásba.

 4. Növekedési ugrások idején is lehet, hogy a baba napokig gyakrabban ébred éjszaka is.

 5. A baba mozgása hihetetlen ütemben fejlődni kezd, az idegrendszere felpörgetett állapotban van és sokszor az is elég, hogy egy kicsit felszínesebb alvási periódusba kerüljön és máris nekiáll félálomban is „gyakorolni”. Erre persze felébred és segítséget vár a visszaalváshoz.

 6. A szeparációs szorongás beköszöntével éjjel is felkel a baba leellenőrizni, hogy biztosan meg van-e anya.

 7. Ha a baba éjjel nagyon nyugtalan és nem alszik huzamosabban vissza, érdemes megnézetni gyermekorvossal, ugyanis táplálékallergia és reflux is állhat ezen tünetek hátterében.

 8. Ha valaki más vigyázott napoközben a babára, akkor az is lehet, hogy éjszaka pótolja be a szülők (anya) iránti vágyát.

 9. Egy ekkora babának már bármilyen utazás, rokonlátogatás stb. olyan élmény lehet, amit nem könnyű feldolgoznia, emiatt is lehet, hogy nyugtalanabbul alszik.

Érdekes tény az is, hogy a SIDS (Sudden Infant Death) vagyis a hirtelen csecsemőhalál legnagyobb gyakorisága a 3-5 hónapos korra esik, emiatt sem lehet véletlen az, hogy a babák ezekben a hónapokban felszínesebben, könnyebben ébreszthetően alszanak. Ez egy védelmi reakció, ami a babákba be van programozva.

Mi az, ami nem segít?

 1. Nem segít az, hogyha este a babát mepróbáljuk jól megetetni. Látszik a fenti felsorolásból, hogy a legnagyobb esetben nem az éhség az, ami a babát felébreszti, így az esti laktató vacsora, nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. (Nem mellesleg szólva, ne felejtsük el, hogy miért is fontos a SIDS szempontjából pont ebben a korban a gyakoribb ébredés).

 2. Nem segít az sem, hogy a babát nappal nem hagyjuk aludni. Emiatt nem fog jobban aludni éjjel. Persze egy 3-5-7 hónapos babának nem ideális, ha nappal több mint 4 órát alszik egyhuzamban, de általában nem ez szokott lenni a baj.

 3. A nagyon elterjedt és káros alvástréningek sem ajánlottak, ma már nagyon sok kutatás bebizonyította, hogy a babát sírni hagyni vétek. Árt a baba személyiségfejlődésének, világról alkotott képének, ha bármikor (tehát nem csak éjjel) nem érkezik válasz a segélykérésre. A szülőkre is nagyon nagy terhet ró az alvástréning, egyrészt cipelik annak a súlyát, hogy ők rontottak el valamit, másrészt ki kell javítaniuk ezt a hibát, és hagyniuk kell a kisbabájukat sírni, ami minden szülő rémálma.

Mi az ami segíthet?

 1. Nagy segítség már az a tudat, hogy az ember tisztában van azzal, hogy ami történik normális. Nem rontott el semmit, nem alakított ki rossz szokásokat, amiknek aztán ihatja a levét és nem az a baj, hogy nincs elég tej.

 2. Az együttalvás segítség lehet azoknak, akik tudnak így aludni. Sok anyuka szinte fel sem ébred a szoptatások alatt, vagy sokkal hamarabb visszaalszik. Sok kisbabának már az is elég, hogy a szüleivel aludhat és nyugodtabban alszik így éjszaka.

 3. Szoptassunk nyugodtan éjszaka is többször! Nem kell attól félni, hogy a baba túleszi magát. A szoptatás fájdalomcsillapító, nyugtató hatással bír, segít a babának ha például fogzási fájdalma van, és segíti a visszaalvást is.

 4. Ringatás: sokszor a ringatás az ami beválik, és ezt az édesapa is meg tudja tenni.

 5. Mindenképp fontos a kivizsgálás, ha egyéb dologokat is észlelünk, olyat, ami betegségre, allergiára, refluxra utalhat.

Nem könnyű a gyermeknevelés, az biztos,  és vannak babák akikkel könnyebb, és vannak akikkel nehezebb.

Nem lehet elégszer mondani, hogy tényleg minden nehézség elmúlik (jön helyette más;), és a babák napról napra változtatnak az addigi szokásaikon, és ez alól a nehezebb (rossz) szokások sem kivételek! Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, kérje szoptatási tanácsadónk segítségét!

Sok erőt és boldog babázást mindenkinek! 🙂

Felhasználz irodalom:
1.
Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012, Schneiderné Diószegi Eszter: Az egészséges csecsemő és természetes szükségletei fejezet.

Leave a Reply