Szabad-e alkoholt fogyasztani szoptatás alatt?

Abban a pillanatban, amikor megjelenik az a „két bizonyos csík” a teszten, az ember élete teljesen megváltozik. Onnantól kezdve már nem csak az „én” létezik, hanem ennek a helyét átveszi a „mi”. Az új élet, ami az anya hasában növekszik, annyira fontos lesz, mint semmi más a világon. Rengeteg kérdés merül fel hirtelen; mit szabad és mit nem, a várandósság alatt? És, bizony, ezeknek a kérdéseknek a nagy része a… Olvass tovább »

Share Button

Tévhitek a hosszútávú szoptatással kapcsolatban

Nagyon sok tévhit él magával a szoptatással kapcsolatban, és a hosszútávú szoptatás sem kivétel ezalól. Nézzük, hogy mik a leggyakoribb tévhitek! Egy éves kor felett gyakorlatilag semmi haszna nincs a baba számára az anyatejnek! (1) Kutatások bizonyítják, hogy az anyatejben hasznos tápanyagok vannak még ilyenkor is, illetve az immunanyagok kifejezetten feldúsulnak ebben az időben a tejben, ami például egy közösségbe járó kisgyerek szempontjából nem elhanyagolható előny! Egy ekkora babának az… Olvass tovább »

Share Button

Hordozásról dióhéjban

A hordozás témájában egészen biztosan vannak olyanok, akik sokkal sokkal többet tudnak, ők a hordozási tanacsadók:) Én csak egy pár érdekességet szeretnék leírni, egyrészt saját tapasztalatból, másrészt olyan dolgokat, amiket én is könyvből tanultam meg. Akinek már van kisbabája az biztosan tapasztalta, hogy a babák nagyon szeretnek kézben lenni, közel lenni valakihez, legjobban nyilván az édesanyjukhoz, de főleg eleinte az is jó nekik, ha a család bármelyik tagja ringatja őket.… Olvass tovább »

Share Button

Szopási sztrájk – amikor a baba hirtelen nem akar szopizni többet

Szopási sztrájknak, azt a jelenséget nevezzük, amikor az eddig jól szopó csecsemő, hirtelen elutasítja a mellet és nem akar szopizni. Bármikor előfordulhat, de leggyakrabban 7-9 hónapos korban szokott. Jellemzői, hogy hirtelen következik be, a baba boldogtalan, nyűgös és elégedetlen. Az édesanyák kétsegbeesnek, hogy nem elég a tejük és emiatt sír a baba, pedig ennek a jelenségnek a hátterében egészen más dolgok állnak általában, és általában, szerencsés esetben, pár nap alatt meg… Olvass tovább »

Share Button

Hosszútávú szoptatás

Mi az, hogy hosszútávú szoptatás? Alapvetően az egy éven túli szopatást nevezzük hosszútávú szoptatásnak, a WHO egészen a két éven túli szoptatást javasolja, illetve, az igény szerinti szopatatást, amiben benne van a baba és az édesanyja számára ideálisnak érzett időtartam megválasztása. Sajnos, nagyon sokszor előfordul, hogy annak az édesanyának, akinek a babája egy éves koron túl is szopizik, sok rosszalló vagy furcsálló pillantást kell eltűrnie. Ha a baba még éjszakai… Olvass tovább »

Share Button

WHO és a szoptatás

Mi is az a WHO? A WHO (World Health Organisation), azaz Egészségügyi Világszervezet, nemzetközi közegészségügyi szervezetként működik. A WHO 1948. április 7-e óta működik, irányító testülete 193 tagállamból áll, és feladatai között szerepel világszintű egészségügyi útmutatás, nemzeti egészségügyi programok szervezése, és az egészségügy különböző területein kutatások, segítségnyújtási feladatok végzése. Mit mond a WHO a szoptatásról? A WHO a szoptatást, a legideálisabb táplálási módszernek tartja a kisbaba számára. 180 napig, azaz… Olvass tovább »

Share Button

Az érem másik oldala – azaz az Édesanya igényei

Nagyon sokat hallani arról, hogy a kisbabának mik az igényei, mik azok a dolgok amikre vágyik és hogyan tudjuk neki biztosítani a legjobb gyermekkort már az első pillanattól kezdve. Könyvek, cikkek, bejegyzések százai, ezrei jelentek meg ebben a témakörben, mindenhol kiemelve, hogy mi a legjobb a babának. Sokat és sokszor beszélünk igény szerinti szoptatásról, igény szerinti altatásról és még sorolhatnám. Mindez nagyon jó, így is kell ennek lenni, fontos, hogy… Olvass tovább »

Share Button

Mécs László: A királyfi három bánata

Amikor születtem, nem jeleztek nagyot messiás-mutató különös csillagok, csak az anyám tudta, hogy királyfi vagyok. A többiek láttak egy síró porontyot, de anyám úgy rakta rám a pólyarongyot, mintha babusgatná a szép napkorongot. Maga adta nékem édessége teljét, úgy ajándékozta anyasága tejét, hogy egyszer földnek bennem kedve teljék. Isten tudja, honnan, palástot kerített, aranyos palástot vállamra terített, fejem fölé égszín mosolygást derített. Ma is úgy foltozza ingemet, ruhámat, ma is… Olvass tovább »

Share Button

Szabad szoptatni várandósan?

Sok kismamában felmerül az a kérdés, hogy mikor jöjjön a kistesó. A sok szempont mellett, amik ilyenkor felmerülnek, az egyik az lehet, hogy a nagyobbik gyermek még esetleg szopizik és az édesanya nem akar vagy nem mer addig belevágni a második/harmadik várandósságba, amíg a nagyobb baba el nem választja magát teljesen. Erről a témáról rengeteget lehetne írni és beszélgetni, hogy vajon mennyi az ideális korkülönbség. A szakirodalomban is rengeteg cikk,… Olvass tovább »

Share Button

Nyilvános szoptatás

„Nagyon szeretném igény szerint szoptatni a kislányomat, de akkor ez azt jelenti, hogy sosem tudunk majd kimozdulni otthonról, mert bármikor éhes lehet és akkor, hogy tudom megszoptatni?” Sok anyukában felmerül a kérdés, hogyha igény szerint szeretné szoptatni a kisbabáját, akkor hogy tudja ezt megoldani a mindennapokban. Hogy lehet elmenni a boltba, a játszótérre a nagyobbal, bevásárlóközpontba vagy esetleg étterembe úgy, hogy a baba bármikor éhes lehet és szopizni szeretne? Az… Olvass tovább »

Share Button