Szoptatás

Szabad-e….?

Business young woman trying to make a decision between Yes or NoAhogy az ember megtudja, hogy várandós lesz, a hatalmas öröm mellett a másik dolog ami az életébe költözik, az aggódás!
Aggódás, hogy minden rendben van-e, lesz-e, hogy milyen lesz a szülés, hogy lesz-e elég tej stb.
Ezek után jönnek a következő kérdések: vajon festhetem-e a hajam, a körmöm? Mit ehetek, ihatok és mit nem? És mi lesz a sporttal, a szanuával? Járhatok úszni? Bevehetek egy gyógyszert, ha fáj a fejem? Mehetek röntgenre, ultrahangra? Van egy lyukas fogam, kérhetek érzéstelenítést?
Rengeteg ilyen kérdés merül fel egycsapásra és ezekre a választ nem mindig könnyű megtalálni. Ebben a bejegyzésben, most kifejezetten arra keressük a válaszokat, hogy a szoptatás időtartama alatt, hogy alakulnak ezek a dolgok.

Menjünk sorban:

 1. Szabad-e sportolni szoptatás alatt?
  A válasz: IGEN! Bővebben itt olvashatsz erről.

 2. Szabad-e úszni szoptatás alatt?
  Szabad! A szoptatás időszakában nyugodtan lehet úszni járni. Az úszással az a jó, hogy kíméletes módon edzi a szervezetet, így kifejezetten ajánlott ezt a sportot választani. Nyilván nem az első hat hétben, és persze a higiéniás szabályok betartása nagyon fontos. Úszás utáni zuhanyzással a klóros vízet lemosva, a baba semmit sem fog észrevenni, abból, hogy az anyukája úszni volt.

 3. Szabad-e bevenni fájdalomcsillapítót?
  Szoptatás alatt vannak olyan gyógyszerek, amiket nyugodtan be lehet venni. Ezek a következők: az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók, mit például a Nurofen, Advil, Algoflex a biztonságos kategóriába tartoznak; ezeken kívül még a paracetamol tartalmú gyógyszereket szokták ajánlani, bár ezek esetében megoszlanak a vélemények (nem csak szoptatás ideje alatt, hanem általában). Nem kell tűrni a fájdalmat, ha nem muszáj, egy szem fájdalomcsillapító nem árt a babának, csak oda kell figyelni, az adagolásra és a megfelelő időtartamok betartására. Súlyos esetben viszont mindenképpen forduljunk orvoshoz!

 4. Szabad-e érzéstelenítést kérni a fogorvosnál?
  Előfordul, hogy a szopatás ideje alatt kell fogorvoshoz menni. Nyugodtan lehet kérni fájdalomcsillapítást, az a mennyiségű, helyileg ható lidocain nem árt a babának, minimális mennyiségben kerül bele az anyatejbe. Ha az megnyugtatja a mamát, érdemes jelezni a fogorvosnak, hogy szoptat és akkor másik érzéstelenítőt választ, vagy pedig le lehet fejni a tejet és azután szoptatni. Igazából ezekre nincs szükség, de van aki ettől lesz nyugodt.

 5. Szabad-e röntgenre, ultrahangra menni?
  Szabad! Nem befolyásolja a szoptatást, a tej mennyiségét és minőségét sem. Nyugodtan lehet szoptatni ultrahang és röngten vizsgálat után is.

 6. Szabad-e hajat festeni, körmöt festeni, testápolót használni?
  Szabad! Minimális mennyiség szívódik fel a bőrből ezekből az anyagokból, ezek nem ártanak a babának. Érdemes persze természetes összetevőjű sampont, testápolót, hajfestéket választani, de ezt nem csak a baba, hanem a mama egészsége miatt.

 7. Szabad-e szaunázni?
  Szabad! Oda kell figyelni, hogy ne töltsön bent túl sok időt a mama, és pótolja a folyadékveszteséget.

 8. Szabad-e szoláriumba menni, napozni?
  Szabad! A leégést kell csak elkerülni. Illetve persze ne felejtsük el, hogy a bőrrák kockázatát növeli a szolárium és a napozás, tehát tartsuk be az egészséges határokat.

Ha bármi kérdés még felmerül, tedd fel a fórumon és igyekszem minél hamarabb válaszolni rá!

Felhasznált irodalom:
1.
Dr. Kun Judit Gabriella: Gyakran használt gyógyszerek, kezelések és vizsgálatok alkalmazása a szoptatás időszakában, 2008

Leave a Reply