Szoptatás

Az anyatej összetétele – 4. rész – mit szabad és mit nem szabad enni szoptatás alatt?

Szoptatás és táplálkozás – avagy mit szabad és mit nem szabad enni szoptatás alatt?

Mid Adult Woman Eating A Healthy SaladEz a kérdés biztos, hogy minden édesanyában felmerül, vagy ha ő maga nem is gondolna rá, hogy vajon mit ehet és mit nem míg szoptat, valaki a családból, barátok vagy ismerősök közül biztos, hogy felhozza ezt a témát.

A szoptatás és táplálkozás témaköre rengeteg kérdést vet fel és hallottam olyan édesanyáról, akinek pont azért ment el a kedve a szoptatástól, mert úgy érezte, hogy nagyon sok mindenről kellene lemondania, nehogy ártson vele a kisbabájának.

Lássuk, hogy mik a leggyakoribb kérdések/tévhitek a táplálkozással kapcsolatban:

 1. A szoptatás mindenképpen fogyaszt!
  Tény az, hogy a szoptató nő energiafelhasználása nő, ez egy nap kb. 500 kalória többletet jelent. Ha ennyit bevisz az anya a táplálkozással, akkor valószínű lassabban fog fogyni.
  A fogyás azonban nagyon sok mindentől függ: alkat, genetika, hányszor szoptat egy nap, mennyi kalóriát fogyaszt egy nap, mennyit mozog, mit és hányszor eszik stb. Ezért azt kijelenteni, hogy a szoptatás mindenképp fogyást fog eredményezni, nem lehet. Nagy valószínűséggel, ha az anya egészségesen táplálkozik, mozog és sokat szoptat, akkor pár hónap alatt, fogyni fog. De mindenképpen fontos azt megjegyezni, hogy az első hónapok során nem szerencsés fogyókúrába kezdeni, és mindenképp a lassú súlyvesztés az ideális.

 2. A szoptató anyának kettő helyett kell enni!
  Ez a kijelentés sem helytálló. A szoptató anyának nem kell kettő helyett enni (már a várandósság alatt sem), hanem egészségesen kell táplálkoznia. A kettő stimmel abban, hogy kettőre kell gondolnia, azaz érdemes minél egészségesebben táplálkoznia, mert nem csak magát, hanem a kisbabáját is táplálja.

 3. A szoptatós anyának rengeteget kell innia, hogy legyen elég teje!
  Az igaz, hogy annak aki szoptat, sokat kell innia. Az anyatej kb. 87%-a víz, és egy nap akár 800 ml anyatej is termelődik, így a megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos. Az oxitocin hormon például szoptatás alatt is okozhat szomjúságérzetet (a szervezet csodálatosan működik, míg szoptat az anyuka, máris érzi, hogy pótolni kell a folyadékot!), de a szoptató kismama amúgy is gyakrabban lehet szomjas. A napi folyadékbevitel legyen több, mint 2 liter, de a szomjúságon túli folyadékbevitellel nem lehet a tej mennyiségét növelni!

 4. A szoptatós anya nem ehet/ihat azt, amit szeretne!
  Ez egy olyan tévhit, ami sokaknak veszi el a kedvét a szoptatástól, viszont semmilyen kutatás eddig nem bizonyította be, hogy az aki szoptat, ne ehetne például „k” betűs zöldségeket vagy epret vagy csokoládét. Sőt! Aki szoptat, kávét is nyugodtan ihat, mert a koffein ugyan átmegy a tejbe, de nagyon kis mennyiségben. Egy kávé naponta nem fog ártani a babának. Az összes élelmiszerrel kapcsolatban egy szabály van: mindent szabad, csak okosan és mértékkel, és közben pedig figyelni kell, hogy a baba hogy reagál. Ha megváltozik a kedve, nem alszik, nyűgös lesz, fáj a hasa, a széklete véres, nyálkás akkor érdemes megfigyelni, hogy mi az, amit az anya evett és akkor ezt az élemiszert ki kell hagyni az étrendből. Ha rendeződik ezután a helyzet, akkor amíg az anya szoptat, ezt a bizonyos élelmiszert ne fogyassza. Általában viszont az a szerencse, hogy a babák 5-6 hónapos korukra „kinövik” az érzékenységüket, pont ahogy a saját bélrendszerük is, kb. 6 hónapos korra érik meg.

 5. Aki szoptat, ne fogyasszon tejterméket vagy pont az ellenkező tanács: aki szoptat, annak sok tehéntejet kell innia!
  Mind a két állítás hamis. Aki szoptat, nyugodtan fogyaszthat tejet és tejtermékeket is, itt is arra kell figyelni, hogy a tej kiválthat allergiát a babáknál, ami hasfájás és véres széklet formájában jelentkezhet. A véres széklettel mindenképp forduljunk gyermekorvoshoz és ha az anya fogyasztott előtte tejterméket, akkor azt mindenképp ki kell hagyni az étrendből és figyelni, hogy javulnak-e a tünetek.
  Az az állítás sem igaz, hogy attól ha sok tejet iszunk, sok tejünk is lesz. Itt sincs semmiféle összefüggés, miért is lenne, hiszen alapvetően más emlős teje nem is a legjobb választás az embernek, ettől több teje biztos nem fog termelődni.

 6. Az anya zsírdús táplálkozása a tejet is zsírosabbá teszi.
  Ez is egy tévhit, az anyatej zsírtartalmát ily módon nem lehet befolyásolni. Ahogy azt már korábban említettem (Az anyatej összetétele – 2. rész – estére elfogy a tejem? ), a hátsó tej sokkal zsírosabb, mint az első tej; illetve minél jobban ki van ürítve a mell, annál zsírosabb tej termelődik. A táplálkozással a tej zsírsav tartalmát nem, de a tejben található zsírsavak összetételét lehet befolyásolni, így célszerű minél több növényi zsiradékot fogyasztani, az állati zsiradékok mellett.

 7. Ha az anya vasat szed, akkor a tej vastartalma is nő.
  Ha az anya vasat szed, azzal a saját vasháztartását rendezheti, de ettől az anyatejben nem lesz több vas. A természet gondoskodik arról, hogy ne kapjon a baba túl sok vasat az anyatejjel.

 8. Az az anya aki vegán étrenden van, annak a teje is megfelelő.
  Egy ideig igen, de egy idő után szükség van vitaminpótlásra. B12 vitamint érdemes az ilyen étrenden élő anyának szedni, hogy a tejével ezt át tudja adni a babájának.

Összefoglalva tehát mit tanácsolok?
Érdemes minél egészségesebben táplálkozni, napi 2,5-3 liter folyadékot fogyasztani (ne cukros üdítőt, hanem vizet, zöld teát, levest). Nyugodtan meg lehet enni bármit, csak oda kell figyelni, hogy a baba hogy reagál rá. Ha úgy látjuk, hogy valami miatt esetleg fáj a hasa a babának, vagy változik a széklete, akkor érdemes kiiktatni azt a bizonyos élemiszert és megfigyelni, hogy hogyan változnak a tünetek. Véres széklet esetén mindenképp forduljunk a gyermekorvoshoz.

 

Leave a Reply