Szoptatás

Szabad szoptatni várandósan?

terhesen szoptatniSok kismamában felmerül az a kérdés, hogy mikor jöjjön a kistesó. A sok szempont mellett, amik ilyenkor felmerülnek, az egyik az lehet, hogy a nagyobbik gyermek még esetleg szopizik és az édesanya nem akar vagy nem mer addig belevágni a második/harmadik várandósságba, amíg a nagyobb baba el nem választja magát teljesen.

Erről a témáról rengeteget lehetne írni és beszélgetni, hogy vajon mennyi az ideális korkülönbség. A szakirodalomban is rengeteg cikk, könyv született ebben a témában és ahány ember, család; annyi érv és vélemény van.

A mostani cikkben azzal foglalkozunk, hogy abban az esetben, ha az édesanya várandós lesz, amikor még a nagyobbik baba szopik, mi a teendő? Egyáltalán baj-e ha szoptat, kell-e valamit tenni, milyen változások vannak a tejben, és hogy hat ez a babákra és a mamára?

Milyen változásokra lehet számítani a szoptatással kapcsolatban  az újabb várandósság miatt?

  1. A tej mennyisége lecsökkenhet: ez egy elég gyakori jelenség, a nők 70%-a számol be erről.

  2. A tej íze megváltozik: ennek az az oka, hogy a laktóz mennyisége lecsökken és a nátrium mennyiség nő, gyakorlatilag sósabb lesz a tej íze.

  3. A mell, mellbimbó érzékenyebb lesz: változó mértékben, de sok édesanya tapasztalja ezt, ennek is hormonális oka van.

  4. Méhösszehúzódásokat érezhet az anya szoptatás alatt.

  5. Fáradság, álmosság: ezt nem a szoptatás okozza és el is múlik az első három hónap után.

Mik a gyakran felmerülő kérdések?

1.
Biztonságos-e a szoptatás a várandósság alatt?
Egy teljesen normális várandósságnál a szoptatás nem okoz problémát. Abban az esetben, ha korábban többes vetélés vagy koraszülés illetve bármilyen más probléma fordult elő, akkor a szoptatás folytatása nem javasolt. De, egy egészséges várandósságnál a szoptatás nem okozhat problémát, ennek több oka is van. Sokan amiatt aggódnak, hogy a szoptatás során felszabaduló oxitocin erősen hat a méhre és ez vetéléshez, koraszüléshez vezet. Számos kutatás foglalkozott ezzel a témával és a következő következtetésekre jutottak:
– A várandósság alatt magas lesz a progeszteron nevű hormon szintje, ami miatt a simaizmok ellazulnak. A méhben is ilyen simaizmok vannak, így a méh is ellazul, azaz a progeszteron véd a méhösszehúzódások ellen.
– A méhben a várnadósság folyamán folyamatosan nő az oxitocin receptorok száma, ezzel együtt a méh érzékenysége az oxitocin iránt. Tehát, a szoptatás során hiába szabadul fel oxitocin, mert a receptorok hiányában, nem tud a méhre jelentős hatást kifejteni, azaz nem tud összehúzódásokat okozni.

2. Hogy hat a szoptatás a várandós anya egészségére?
Egy egészséges nő esetében, nem okoz hiánybetegségeket az, ha szoptat és közben gyermeket is vár. Ha egy nő egészségesen táplálkozik, elegendő folyadékot fogyaszt, akkor elegendő kalóriát és vitamint tud magához venni mind a hármuk számára. Ha az anya bármilyen hiánybetegségben szenved, vagy esetleg vegetáriánus, akkor szükség lehet vitamin, vas vagy kálcium pótlásra.

3. Hogyan hat a szoptatás a születendő baba egészségére?
A kutatások azt találták (illetve az élet is ezt igazolta), hogy jól és egészségesen táplálkozó nők esetében nem találtak a babák születési súlya között különbséget, amiatt, hogy a mama szoptatott vagy sem. Azaz, normális esetben a születendő baba egészségére, súlyára nézve nem okoz gondot az, hogy a testvére még szopizik a várandósság alatt.

4. Mit szól a nagytesó a várandóssághoz?
Mint azt tudjuk, az anyatej minden cseppje kincs. A legjobb az lenne, ha minden gyermek, minél tovább kapna anyatejet. A már fent említett okok miatt (csökken a tej mennyisége, megváltozik az íze) sok esetben előfordul, hogy a nagyobbik gyermek elválasztja magát és nem szopik többet. De, sok gyermeket ezek a problémák nem tudnak eltántorítani, és folytatják a szopizást ugyanúgy.

5. Biztonságos-e a fejés várandósság alatt?
Alapvetően nem javasoljuk a rendszeres és intenzív fejést várandósság alatt. Az egyszer-egyszer előforduló esetekből nyilván nem lesz gond.

Nem kell tehát elválasztani egy babát, csak azért mert testvér érkezik. Aki szeretne szoptatni és egészséges, tegye ezt nyugodtan addig, amíg ez mind a hármuk megelégedettségét szolgálja!

Felhasznált irodalom:
(1)
Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012 Dr. Várady Erzsébet: A laktáéó anya segítése speciális helyzetekben.
(2)
Fuchs AR, Fuchs F, Husslein P, Soloff MS: Oxytocin receptors in the human uterus during pregnancy and parturtion. Am.J.Obstet.Gynecol. 1984;150:734
(3)
Feldman,S: Nursing through pregnancy in „New Begininngs”2000

Leave a Reply