Szoptatás

Nyilvános szoptatás

nyilvanosNagyon szeretném igény szerint szoptatni a kislányomat, de akkor ez azt jelenti, hogy sosem tudunk majd kimozdulni otthonról, mert bármikor éhes lehet és akkor, hogy tudom megszoptatni?”

Sok anyukában felmerül a kérdés, hogyha igény szerint szeretné szoptatni a kisbabáját, akkor hogy tudja ezt megoldani a mindennapokban. Hogy lehet elmenni a boltba, a játszótérre a nagyobbal, bevásárlóközpontba vagy esetleg étterembe úgy, hogy a baba bármikor éhes lehet és szopizni szeretne?

Az az igazság, hogy meg tudom érteni azokat az édesanyákat, akik tartanak attól, hogy nem az otthonuk négy fala között szoptatnak. Magam részéről én ebből sosem csináltam gondot, de tudom, hogy valakinek ez nehézséget jelenthet. Sajnos a nagyon sok helyen nincs megoldva a diszkrét szoptatás lehetősége, így gyakorlatilag tényleg sok idegen előtt muszáj szoptatni.

Mit lehet tenni?

  • Érdemes felkészülni arra, hogy nem lesz olyan hely, ahova el tudunk vonulni. Olyan felsőt érdemes választani, amit könnyű kigombolni, vagy felhúzni. Sok baba nem szereti ha le van takarva, de ha a mellrehelyezés megtörtént, utána már nem is szükséges feltétlenül takaró, mert az édesanya melléből nagyon kevés látszik.

  • Keressünk egy félreeső helyet.

  • Étteremben meg lehet kérdezni, hogy van-e olyan szoba, ahova nyugodtan el lehet vonulni a kisbabával.

  • Vendégségben sem kell kivonulnunk a szobából, fordítsunk hátat a többieknek, üljünk kicsit távolabb és nyugodtan meg tudjuk szoptatni a babánkat, és a beszélgetésből sem maradunk ki.

  • Ha van rá mód az autóban is meg lehet szoptatni a babánkat, mielőtt bemegyünk pl. vásárolni.

Szoptatni lehet nagyon diszkréten, emiatt ne maradjunk otthon! A babák nagyon ügyesek, akkora amikorra már lehet őket nagyobb társaságba vinni, a legtöbben már nagyon ügyesen szopiznak. Érdemes otthon „gyakorolni”, azok, akik nem szeretnek ülve szoptatni, próbálják meg otthon mégis többször, így könnyebb lesz, máshol is.

A „Természetes családi élet” c. könyvében Peggy O’Mara a következőket javasolja:
Ha furcsálló vagy barátságtalan tekintettel találkozol jóindulatúan mosolyogj vissza, tudva hogy hozzájárulsz a következő generáció egészségéhez, és éppen gyönyörű példát mutatsz a többi nőnek, fiatal lányoknak és leendő apáknak. Szerencsére manapság már kevesebben húzzák fel a szemöldöküket szoptató anyát látva – valójában az anyák jogát a nyilvános szoptatáshoz törvény védi sok államban. Változik a felfogás, ahogy az emberek egyre többet tudnak a szoptatás jótékony hatásairól. Folyamatos felvilágosítással talán elérhető, hogy a nyilvános szoptatás elfogadott legyen!”

Leave a Reply