Szoptatás

Fogzás – harapás és szoptatás – Milyen hatással van a fogak kibújása a szoptatásra?

baby girlSok anyukától hallottam, hogy fél attól, hogy a babája meg fogja harapni őt szopi közben, emiatt már az elválasztáson gondolkozik.

A babák nagy többsége sosem harapja meg az édesanyját szopi közben, vagyis helyesen mondva: sosem harapja meg szándékosan! 🙂 Előfordul, hogy a baba önkéntelenül rászorít a mama mellére, mert ez jól esik a feszülő ínyének, ez kellemetlen lehet, főleg akkor ha már vannak pl. alul fogacskák. Előfordulhat az is, hogy a duzzadt íny miatt másképp szopizik a baba mint eddig, más technikát alkalmaz, ez akár a mell kisebesedését is okozhatja. Egy nagyon kis csoportja a babáknak az, aki többször ráharap az anya mellére, ilyenkor jelezni kell a baba felé, hogy ez fáj anyának és ezt nem szabad.

A fogzás miatt a babák nyűgösebbek, az immunrendszerük gyengül, könnyebben kapnak el kórokozókat is. Kiemelten fontos ilyenkor a szopizás: megnyugtató hatású, könnyebben el tud a baba lazulni és el tud aludni, az anyatej fájdalomcsillapító hatású, véd a kórokozók ellen, tehát minden tekintetben a legideálisabb ebben a helyzetben is!

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket?

  1. Próbálkozzunk az íny masszírozásával, adhatunk a babának rágókát is, illetve vannak olyan készítmények (Dentinox gél), ami helyileg csökkenti a fájdalmat.

  2. Figyeljünk oda a pozícionálásra. Sok baba ebben a korban, amúgy is mocorog szopi közben, minden érdekli, forgatja a fejét, testét; ezek miatt is és a feszülő íny miatt is esetleg rászorít a mellre, ami fájdalommal jár. Figyeljünk oda, hogy a baba a mama testéhez közel, feléfordulva legyen és a fül-váll-popsi legyen egysíkban.

  3. Érdemes más szoptatási pozíciót is kipróbálni.

  4. Tartsuk készenlétben az ujjunkat, ha a baba rászorít vagy ráharap a cicire, akkor azonnal szüntessük meg a vákuumot!

  5. Figyeljük a babát szopi közben, a baba nem tud egyszerre szívni és harapni is, ha abbahagyta a szopizást, akkor hagyjuk abba a szoptatást, így nem fog tudni megharapni.

  6. Ha harap húzzuk közelebb a mellünkhöz, ez távol áll a természetes reakciótól, ami inkább a baba eltávolítása lenne. De ha közelebb húzzuk, akkor kissé akadályozzuk ezzel a levegővételt és a baba el fogja engedni magától a mellet. Ennel talán könnyebb, ha a szájába gyorsan bedugjuk az ujjunkat és megszüntetjük a vákuumot.

  7. Nagyobb baba esetén rá kell szólni a babára. Ez anyának fáj, ezt nem szabad!. Le kell tenni őt az ágyra, ezzel is jelezve, hogy most akkor vége a szopinak. Persze néhány perc múlva újra mellre lehet tenni, de ha megint harap, akkor ugyanezt kell megismételni.

  8. Próbáljunk meg félálomban szoptatni, olyankor nem szoktak harapni a babák.

Felhasznált irodalom:
(1).
Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012 : Martinovichné Debulay Bianca: Gyakori problémák a második félév során

Leave a Reply