Szoptatás

Tejbelövellés jelei – avagy honnan tudhatom, hogy van tejem?

Newborn sucks mother's breast, breastfeedingAmikor egy kisbaba megszületik az édesanya teste készen áll a baba táplálására. Már a várandósság során olyan változások történnek az emlőben, amik segítségével az emlő képes lesz tejet termelni. A kolosztrum (előtej) megjelenése előtt is van egy úgynevezett prepartum tej az emlőben, ez már a várandósság 16. hetétől jelen lehet. Sokan tapasztalnak már a baba születése előtt is tejcsepegést. Az sem baj, ha a várandósság alatt nem észlelünk tejcsepegést, ez nem jelenti azt, hogy a baba születése után nem lenne elég tej!

A várandósság 9 hónapja alatt az emlő olyan változásokon megy keresztül, amik lehetővé teszik, hogy képes legyen a tejtermelésre. Az emlőben már a  baba megszületése előtti hónapokban megjelenik először a prepartum tej, majd az utolsó hetekben az előtej avagy kolosztrum. A szülés után azonban történik valami nagyon fontos dolog, ez az a lépés ami nélkül nem valósulhat meg a sikeres tejtermelés és szopatatás. Ez pedig a méhlepény megszületése!

A méhlepény megszületésével fejeződik be a szülés, innentől kezdve azon hormonok szintje, amik eddig a prolaktint (a prolaktin az a hormon, ami a tejtermelésért felelős, szintje a nem-várandós állapothoz képest 10-20-szoros a szülés körül) fékentartották, leesnek és a prolaktin hatására megindul a már „kész” emlőben a tej termelése.

A kisbaba számára rögtön készenáll a már emlőben levő kolosztrum, és kb 36-72 órán belül megjelenik az átmeneti tej, majd két hét után az érett tej.

A nagyobb volumenű tej megjelenését szoktuk „tejbelövellésnek” nevezni, és ennek sajátos jelei vannak:

 • szülés után 36-72 óra telt el,

 • az emlők megduzzadnak, feszülnek,

 • melegek, akár forrók,

 • az emlők pirosak,

 • tejcsepegés lehet,

 • a baba hirtelen nagyobb mennyiségeket eszik és lehet, hogy hosszabban alszik,

 • látszik és hallatszik, hogy szív és nyel,

 • a széklete színe is megváltozik, aranysárga lesz, állaga pedig kenőcsös.

Összegezve tehát elmondható: hogy a tejbelövelléshez az kell, hogy:

 • az emlő érett legyen a tejtermelésre,

 • a prolaktin szintje kellően magas legyen,

 • a méhlepény megszülessen.

A tejbelövellés tehát ettől a három dologtól függ. Mindenképp megtörténik, akár mellrekerül a baba, akár nem! Viszont a tejtermelés későbbi sikere nagyban függ attól, hogy az első napokban hányszor került mellre a baba.

Ha egy baba valamilyen okból nem szopizik vagy az édesanya nem fej, azaz nem éri a mellet inger, akkor 3-4 nappal a tejbelövellés után a tej mennyisége csökkeni kezd, és egy idő után a tej termelése megyszűnik, a tej elapad.

Ezekből az információkból azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a tejbelövellés mindenképp megtörténik, ha a fent említett három dolog megvan. Abban van különbség az édesanyák között, hogy mikor lövell be a tej. Nem kell tehát attól félni, hogy nincs tej, vagy hogy nem lesz, mert a női szervezet úgy van megalkotva, hogy a várandósság 9 hónapjában felkészül a szoptatásra és a baba illetve a méhlepény megszületésével pedig megnyílik az út a tejtermelés beindulásához! A nők kb 2%-a az, aki valamilyen okból nem képes a tejtermelésre.

Nem kell aggódni az első két-három napon, ahogy már írtam a tejbelövellés kb. a 36-72 óra környékén történik meg a szülés után, többedik babánál hamarabb, császármetszés esetén elképzelhető (ez sem mindig igaz), hogy kicsit később. Amíg meg nem történik, addig is nagyon értékes táplálék az előtej, a babának minden cseppje kincs! Tegyük félre az idegeskedést, hogy mikor lesz már tej, és próbáljunk meg a babára koncentrálni és minél többet és többször szoptatni!

Ha mégis valami gond merül fel a szoptatással, érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni!

Felhasznált irodalom:
(1) Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012, Dr. Kun Judit Gabriella: A laktáció biológiai alapjai fejezet.

Leave a Reply