Szoptatás

Az anyatej összetétele – 1. rész – előtej avagy kolosztrum

Hogyan változik az anyatej összetétele a szoptatás folyamán?

Close Up Of Baby Sleeping On TowelA kisbaba megszületésének pillanatában, az édesanyja melle készen áll a kisbaba táplálására.
Az első tejet, ami ilyenkor a mellben van, kolosztrumnak (előtej) hívják, ami különleges összetételű és sokban különbözik az ezt követő érett tejtől.

Lássuk, hogy milyen is ez a kolosztrum és mitől olyan különleges és fontos az első perctől kezdve!
A kolosztrum sárgás színű (ezt a színt a béta-karotin okozza), és az első napon kb. 7-120 ml termelődik belőle. A kisbaba gyomra az első napon 6 ml befogadására képes egyszerre, így pár korty után jóllakik. Ehhez a gyomortérfogathoz pontosan elég ez a kolosztrum mennyiség, emiatt nincs szükség teáztatásra, cukros víz adására, mert ezekkel pont a kolosztrum helyét vesszük el!
A  kolosztrum segíti a baba beleiben a bifidusz flóra megtelepedését, hashajtó hatása miatt segíti a mekónium ürülését. Nagy mennyiségben van jelen benne a koleszterin, ami a baba agyfejlődéséhez, az idegsejtek myelinizációjához szükséges, illetve több enzim kiindulópontja is a koleszterin.
A kolosztrumban nagyobb mennyiségben található nátrium, kálium, klór, fehérjék, zsírban oldódó vitaminok, mint az érett tejben. Az egyik legfontosabb ezeken kívül az, hogy a kolosztrumban nagyon sok olyan immunsejt, enzim és immunglobulin (IgA) van, ami az immunrendszert erősíti, így védőfunkciót fejt ki az első pillanattól kezdve.

Mindenkit arra bátorítok, hogy az első szoptatástól kezdve, csak és kizárólag anyatejet adjon a kisbabájának! Az, hogy egy újszülött az tejbelövellésig folyamatosan mellen szeretne lenni, nem gond!
Ez ugyanis az, ami elősegíti, hogy hozzájusson a megfelelő mennyiségű kolosztrumhoz, és ez segíti azt is, hogy később elég teje legyen a mamának. A cumi, cumisüveg, cukros víz, tea, mind ezek ellen a természetes késztetések ellen hatnak, megtöltik a gyomrot; ha pedig amikor szopizni szeretne a baba cumit kap, akkor cumizavaros lehet, illetve az édesanya nem tud reagálni a kisbaba igényeire és ez a tejtermelésre károsan hat.

A kolosztrum után termelődik az ún. átmeneti tej, ez ahogy a neve is mutatja, átmenetet képez a kolosztrum és az érett tej között. Az anyatej mennyisége ilyenkor nő, ezt minden édesanya rögtön érzi, ezzel együtt nő a zsír, a laktóz és a vízben oldódó vitaminok mennyisége is. Ezek a változások kb. két hetet vesznek igénybe és az ezután termelődő tejet hívjuk érett tejnek.

Felhasznált irodalom:
1.
Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012.

 

Leave a Reply