Az anyatej jellemzői
Szoptatás

Az anyatej jellemzői

Mint minden emlősnek a saját teje, ugyanúgy az embergyereknek is a saját édesanyja teje (ezt második helyen nem a tápszer, hanem a donor női tej követi) a legoptimálisabb táplálék, már a születés utáni pillanatoktól kezdve.

Az anyatej jellemzőiAz anyatej különleges összetételű, pontosan úgy van kitalálva, hogy a kisbaba minden igényét kielégítse. Az ember az ún. hordozott élőlények csoportjába tartozik, és az anyatej is ehhez az életformához igazodva, nagyon magas cukortartalommal (laktóz) bír, és alacsonyabb a zsír- és fehérjetartalma.

A tejcukor, másnéven laktóz az, ami többek között az agy fejlődéséhez szükséges, és azért van az anyatejben rengeteg belőle, mert a kisbaba agya ugrásszerűen fejlődik a hetek-hónapok során;  egy év alatt egy fekvő, magatehetetlen babából, egy jövő-menő kisember lesz!

Az alacsony zsír- és fehérje tartalom miatt, az anyatej könnyen emésztődik és hamar kiürül a kisbaba gyomrából, emiatt is fontos a gyakori szoptatás.

 Az anyatej összetétele folyamatosan változik.  Azt, hogy éppen milyen a pontos összetétele a következő dolgok határozzák meg:

Fontos, hogy ezekről minden szoptató kismama tudjon, így nem esik bele abba a hibába, hogy ha délután vagy este felpuhul a melle, akkor azt gondolja, hogy nincs elég teje. Illetve az is fontos, hogy mindig ki kell üríteni az első mellet, mielőtt a másodikkal megkínáljuk a kisbabát, mivel a tej összetétele változik a szoptatás alatt is.

Azt se felejtsük el, hogy egy újszülöttbabás kismama teje teljesen más, mint egy hat hónapos baba édesanyjának a teje, de az hogy más, az nem azt jelenti, hogy rosszabb, kevesebb, értéktelenebb, hanem azt, hogy az anyatej összetétele követi a baba fejlődését és ahhoz igazodik.

Leave a Reply