Szoptatás

Igény szerinti szoptatás

Mit jelent az, hogy igény szerint szoptatni és miért jó ez a babának és mamának?

Igény szerinti szoptatásAz igény szerinti szoptatás tulajdonképpen az, amikor a kisbaba minden szopási igényét az édesanyja mellén elégíti ki, azaz, mindig ha szeretne, mellre kerülhet, teljesen mindegy, hogy öt perc vagy két óra telt el az utolsó szoptatás óta.  Nem csak, hogy a szoptatások száma, de az ideje sincs korlátozva. (1) A legfontosabb, hogy a kisbaba szükségletei, jelzései azok, amiket figyelembe veszünk!

Miért jó ez a babának?
A kérdésre nagyon egyszerű a válasz! Azért jó ez neki, mert az élet első hónapjaiban, számára az egész világot az édesanyja jelenti!

Miért jó a mamának?
Ha a mama a baba igényeit követi, akkor rá fog találni arra az útra, ami mind a kettőjüknek a legjobb! Ha jó a babának, jó a mamának is! Annyi teje lesz így, amennyit a baba igényel, és a szoptatásnak számos jó élettani hatása van a mamára nézve is, mind rövid, mind hosszútávon! Az egymásra hangolódáshoz elengedhetetlen, hogy a mama merjen bízni a babában, és a saját belső anyai ösztöneiben!

Tehát, a szoptatás nem csupán anyatejes táplálás, hanem annál sokkal több! A kisbaba nem csak azért szeretne szopizni, mert éhes vagy szomjas, sajnos sokszor csak ez a két dolog jut eszünkbe a szoptatásról. A szoptatás rengeteg szükséglet kielégítésére szolgál, a kisbaba lehet, hogy csak biztonságra, közelségre vágyik, nyugtalan, fáj valamije, megijedt, túl sok inger érte, álmos és szeretne elaludni.

Amennyiben az édesanya észreveszi gyermeke igényét és válaszol is rá, ez a lehető legjobb mind a kettőjük számára. A kisbaba igénye kielégül és az édesanya is megerősödik anyai mivoltában, a kötődés kettőjük között erősödik.

Felhasznált irodalom:
(1) Dr.Török Szabolcs János: Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához tankönyv I. 2012

Leave a Reply