Szoptatás

Szabad lázasan, betegen szoptatni?

laz2Sajnos bizony előfordul, hogy az édesanya a szoptatás időtartama alatt megbetegszik és lázas lesz. Sok olyan történetet hallottam, amikor egy ilyen betegség lett az addig sikeres szoptatás vége…Miért is? Sajnos a mai napig több olyan tévhit is él a köztudatban, amik azt sugallják, hogy nem ajánlott  lázasan szoptatni.

Lássuk ezeket:

1. Sokan attól félnek, hogy a láz miatt a tej tönkremegy. Ez egy tévhit! A tej nem tud felforrni az anya mellében, és attól, hogy az anyának láza van, a tejnek semmi baja nem lesz!
2. Az anya megfertőzi a babát a betegséggel: a legtöbb betegség már napokkal a tünetek megjelenése előtt fertőz, így ha az anya, aki szoptat eddig nem adta át a betegséget a babának, akivel gyakorlatilag szimbiózisban van, akkor nem a szoptatás miatt fogja most átadni. (Nyilván itt most a mindennapi fertőzéskeről beszélünk, nem valami komolyabb betegségről, aminek a megtárgyalása nem ennek a cikknek a feladata). Azt is fontos tudni, hogy az anyatejben megjelennek a baba számára nagyon is fontos antitestek, amiket ha a mama szoptat, meg is kapja a baba, ezzel gyakorlatilag egy passziv immunitásra tesz szert és ha el is kapja a betegséget, sokkal könnyebben fogja átvészelni.
3. Az anyának megerőltető betegen szoptatni: ez lehet, hogy így van, de ha valaki rendszeresen szoptat, akkor ugyanolyan megerőltető neki fejni a szoptatás helyett! A melleket mindenképp ki kell üríteni, hogy elkerüljük a mellgyulladást, így az édesanyának két választása van: vagy szoptat tovább vagy fejnie kell. Könnyebbnek tűnik mindenki számára az, ha a mama akár az ágyban fekve megszoptatja a kisbabát, minthogy fel kell kelnie fejni, majd azt a lefejt tejet oda kell adni a babának valahogy.

Ha gyógyszert kell bevenni az édesanyának, akkor is szoptathat, nyilván akkor, ha a gyógyszer amit szed nem ártalmas a babának. A gyógyszerek közül nagyon sok szedhető szoptatás alatt is, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérdezzük meg az orvosunkat.

Összefoglalva tehát, egy egyszerű megfázás, influenza vagy hasonló betegség esetén, nyugodtan szoptassunk, ezzel tesszük a legjobbat a magunknak és a babának is!

Leave a Reply