Szoptatás

Tévhitek a hosszútávú szoptatással kapcsolatban

Child with mother play outdoorsNagyon sok tévhit él magával a szoptatással kapcsolatban, és a hosszútávú szoptatás sem kivétel ezalól.

Nézzük, hogy mik a leggyakoribb tévhitek!

 1. Egy éves kor felett gyakorlatilag semmi haszna nincs a baba számára az anyatejnek! (1)
  Kutatások bizonyítják, hogy az anyatejben hasznos tápanyagok vannak még ilyenkor is, illetve az immunanyagok kifejezetten feldúsulnak ebben az időben a tejben, ami például egy közösségbe járó kisgyerek szempontjából nem elhanyagolható előny!

 2. Egy ekkora babának az anyatej már csak lelki táplálék!(1)
  Mint ahogy ez előzőekben írtam, ez az állítás nem állja meg a helyét, mivel a testi egészség szempontjából is értékes az anyatej, illetve igen, a lelki egészség szempontjából is az! És ez nem baj, hanem nagyon is hasznos! Egy kisgyermek, akinek még ennyi idősen is szabad az édesanyja mellén megnyugodni és feltöltődni, az biztos, hogy nagyon különleges és szerencsés helyzetben van.

 3. Azért nem eszik rendesen, mert még mindig szopizik!(1)
  Egy éves kor alatt a WHO kifejezetten az anyatejet ajánlja mint fő táplálékot (2/3 arányban anyatej, 1/3 arányban más táplálék), és két éves korig jó az, ha ez az arány megfordul, de még mindig nagyon fontos ekkor is az anyatej. A babák pontosan tudják, hogy mi kell nekik és mivel az anyatejben is van rengeteg tápanyag, nem kell attól félni, hogy azért mert még szopizik, nem fog rendesen enni.

 4. A gyerek nem fog tudni beilleszkedni a közösségbe!(1)
  Ennek az állításnak ellentmond az, hogy azok a gyekek, akiknek az érzelmi szükségletei ki vannak elégítve, sokkal könnyebben be tudnak illeszkedni, mint azok, akiknek nincs. A szoptatás nyilvánvalóan nem tud minden lelki szükségletet kielégíteni, és a tápszert kapó babák is lehetnek ugyanolyan kiegyensúlyozottak, de az biztos nem igaz, hogy amiatt, hogy egy kisgyermek szopizik, nem fog tudni leválni az édesanyjáról.

 5. A baba túlságosan az édesanyjától függ lelkileg!(1)
  A gyerekek nagyon okosak, és általában amikor már ott tartanak, hogy közösségbe kerülnek, a szoptatás nem egész napos elfoglaltság számukra. Így nagyon is jól be tudnak illeszkedni és nem kell nekik az, hogy az anyukájuk velük legyen egész nap.

 6. Rosszat tesz az anya egészségének a hosszútávú szoptatás!(1)
  Sokan ettől tartanak, illetve ezzel ijesztgetik azokat az édesanyákat, akik hosszútávon szoptatnak. Mivel a szoptatás egy természetes állapot, emiatt ez az állítás már itt megbukik, ezen kívül viszont számos kutatás bebizonyította, hogy a szoptatás dózisfüggően véd krónikus betegségek kialakulásával szemben!

A hosszú távú szoptatáskor nem egy olyan kisgyereket kell elképzelni, aki egész nap, folyamatosan szopizik! A természetes elválasztódás folyamán, nem lineárisan, de folyamatosan csökken a szoptatások száma. Azért nem lineárisan, mert vannak az anya felé forduló és az anyától elforduló időszakai a babáknak, és ez így természetes. Egy két éves vagy annál idősebb kisgyermek általában már csak este vagy reggel esetleg éjszaka szopizik.

Az is normális, hogy az édesanya érzései is változóak, nem mindig örül annak, hogy még mindig szoptat. A szoptatásnak addig kell tartani, amíg ez mind a két fél kölcsönös megelégedésére szolgál, így ha a mama már úgy érzi, hogy számára ez kellemetlen és megterhelő, akkor meg lehet próbálni a babát/kisgyermeket elválasztani, de ezt mindenképp lassan kell, lépésről lépésre. Érdemes ebben tapasztalt szakértő segítségét is kérni.

Felhasznált irodalom:
(
1) Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012, Schneiderné Diószegi Eszter: Az egészséges csecsemő és természetes szükségletei fejezet

Leave a Reply