Szoptatás

Mi is az a cumizavar?

Milk bottle and pacifierMostanában egyre többet hallani arról, hogy ha egy szoptatott kisbaba cumit, cumisüveget kap, akkor előfordulhat, hogy kialakul nála egy olyan jelenség, amit a szakirodalom cumizavarnak nevez. A cumizavar gyakorlatilag azt jelenti, hogy a baba (részben vagy teljesen) elutasítja az édesanyja mellét és nem akar szopizni.

A cumizavar „tünetei” széles skálán mozognak; vannak olyan babák, akik hajlandóak szopizni, de csak addig, amíg könnyen jön a tej, amikor elfogy az első tej és meg kellene dolgozniuk kicsit a többiért, akkor mérgesen kiköpik a mellet és sírnak. Vannak olyan babák is, akik pedig nem is hajlandóak a cumi, cumisüveg után egyáltalán szopizni.

Mi van ennek a jelenségnek a hátterében?
A jelenség hátterében az ún. orális imprinting, azaz bevésődés áll. Ez az ami biztosítja, hogy a kisbaba az édesanyja mellét részesítse előnyben, minden más dologgal szemben. Annak érdekében, hogy ez a bevésődés zavartalanul kialakuljon, el kell kerülni minden mást, azaz cumit, cumisüveget, mivel, ha az anya melle helyett a baba ezekkel találkozik, akkor ezekhez fog ezután ragaszkodni. Ez pont olyan folyamat, mint hogy a kiskacsa, hogyha nem az anyukáját látja meg előbb, hanem a kiskutyát, akkor a kacsamama helyett a kiskutyát fogja követni.

A kisbaba érzelmileg is ragaszkodni fog az imprinting tárgyához, a komfortszopás emiatt is nagyon fontos. Minél több időt tölthet a baba a mellen, annál jobban fog ragaszkodni a szopizáshoz.

Ez ez a folyamat idővel alakul ki, emiatt is szokták mondani, hogyha valaki mindenképp cumit akar adni a babájának, akkor azt legalább a baba egy hónapos kora után adja csak, így csökkenti az esélyét a cumizavarnak. Sajnos azt látni, hogy sok kisbabát megzavar még az egy hónapos kora után adott cumi, cumisüveg is. Ennek az is az oka, hogy ha a kisbaba cumit kap, akkor a cumizással tölti el azt az időt, amit a komfortszopival töltene, emiatt egy idő után már a cumihoz fog jobban ragaszkodni. A másik, hogy a cumisüvegből egészen másképp kell szopni, más technikával, mint a mellből, könnyebben jön a cumisüvegből  a tej/tápszer, így persze, hogy ha ezt megszokja, nem akar majd megdolgozni a tejért.

Mindenképpen kialakul cumizavar minden cumizós babánál?
Nem alakul ki minden kisbabánál cumizavar, de mivel nem lehet tudni, hogy a baba hogy fog reagálni, emiatt jobb elébe menni a problémának és lehetőleg nem használni cumit és cumisüveget, vagy ha muszáj, akkor a lehető legkevesebb alkalommal. Az is igaz, hogy a cumizós babák nagy többsége hamarabb hagyja abba a szopizást, mint a nem-cumizó társaik.

Mit lehet tenni ha kialakult a cumizavar?
Sok sok sok türelem kell és kitartás! A babákat vissza lehet szoktatni a mellből való szopásra.
A cumizás idejét fokozatosan csökkentve, ki kell váltani ezt a fajta komfortérzetet mással. Lehet hagyni például, hogy a baba annyi időt töltsön mellen, amennyit szeretne, ez a komfortszopi, aminek nagyon fontos szerepe van a szoptatás során. Ha nem akar a baba a cicin komfortszopizni, akkor meg lehet próbálni minél többet testközelben tartani, hordozni, ringatni és akár ringatás közben szoptatni. Érdemes más pózokat is kipróbálni, mint a megszokott szoptatási póz. A cumisüveg helyett, ha pótlásra van szükség, akkor pedig szoptatásbarát módszereket kell kipróbálni, ilyen például a svéd itatópohár és a Szoptanít (SNS).
Pár nap alatt meg tud oldódni a helyzet, persze attól is függ, hogy mióta és mennyi cumit/cumisüveget kapott a baba.

Érdemes ebben  a folyamatban laktációs szaktanácsadó segítségét is kérni!

Felhasznált irodalom:
(1)
Dr.Török Szabolcs János, Dr.Kun Judit Gabriella: Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához tankönyv, Schneirderné Diószegi Eszter: Az egészséges csecsemő és természetes szükségletei fejezet, 2012

2 hozzászólás

 • Tax Judit

  Kedves Kriszti!

  Nagyon tetszik a cikked! Minket is utolert a cumizavar. Mi finger feeding-el szoktattuk vissza a szopizäshoz. Az International Breastfeeding Center honlapjän van rola egy jo video. Nekünk nagyon bevält. Utäna Medela Calma specialis cumisüveggel nem alakult mär ki cumizavar. ( A Szoptanitot falhoz vägtam, olyan körülmenyes:-)), ha nem jol szabälyozom a folyäs sebesseget, azt szokja meg, ahhoz vezet, mint a cumisüveg. De sokaknak sikerült megtanulni, nekem nem:-) Hät igen, a babäk nagyon lelemenyesek:-)
  puszi

  • Pofianyu

   Szia Juci,

   köszi, hogy megosztottad a történeteteket! Nagyon köszi a tippeket, bátorító, hogy sikerült a babádat visszaszoktatni a szopira!
   Boldog babázást kívánok Neked,
   Kriszti:)

Leave a Reply