Szoptatás

Növekedési ugrás

Happy toddler smiling, sticking his tongue outA növekedési ugrás volt az egyik olyan dolog (többek között), amiről soha életemben nem hallottam azelőtt, hogy az első kisfiam megszületett. Akkor is csak azért, mert egyik napról a másikra, hirtelen azt vettem észre, hogy a kisfiam egész nap csak szopizna. Éjjel szerencsére kidőlt és aludt úgy ahogy addig is, de a napjaink felborultak, nem lehetett letenni és csak fél órákra szunnyadt el, majd minden kezdődött előlről. Akkor lázasan kutatni kezdtem az interneten, hogy mi lehet a baj? Mi történik velünk?

Szerencsénkre olyan oldalakra találtam rá, ahol helyes információk voltak, és ott meg is találtam a választ a kérdésemre: növekedési ugrás!

Mi is az a növekedési ugrás?
A kisbabák kb. 3 és 6 hetes és 3 és 6 hónapos korában találkozhatunk ezzel a jelenséggel, persze az időpontokban lehetnek eltérések, de ezek a tipikus időszakok. Ilyenkor a kisbaba hirtelen sokkal többet szeretne szopizni, szinte egész nap, vannak olyan babák, akik még éjjel sem hagyják a szüleiket pihenni.

Az oka ennek, hogy a kisbaba tudja, ösztönösen érzi, hogy több tejre lesz szüksége annál, mint ami jelenleg rendelkezésre áll, és emiatt így, a gyakori szopizásokkal igyekszik megnövelni a tejmennyiséget. 6 hónapos korban egyébként emiatt is kezdődik el a hozzátáplálás, ekkor már készen áll a baba szervezete más táplálékokra is.

Mi a gond ezzel?
A legnagyobb gond, hogy az édesanya nem hallott még arról, hogy létezik olyan, hogy növekedési ugrás. Csak azt látja, hogy a nagy nehezen kialakult rend hirtelen felborul és a baba nyűgös és egésznap szopizna. Mire gondol az édesanya? Azt gondolja, hogy nyilván az a baj, hogy elfogyott a teje, és a baba meg éhezik. Ilyenkor pedig vagy a lefagyasztott tejhez vagy a tápszerhez nyúl és elkezdődik a pótlás-cumisüveg-esetleg cumizavar kör, ami nagyon sok esetben vezet a következő élményhez: „ Kb. három hónapos koráig tudtam szoptatni a kisbabámat kizárólagosan, mert akkor hirtelen elfogyott a tejem”.

Mi a megoldás?
Az első az az, hogy ne essünk pánikba! A baba nem romlott el, és a tej sem lett kevés hirtelen egyik napról a másikra! Ez egy teljesen normális jelenség és a lényeg, hogy természetesen kezeljük! A legjobb megoldás, ha az édesanya ilyenkor igyekszik annyit szoptatni, amennyit a baba szopni szeretne. Ez nagyon kimerítő lehet, ilyenkor tényleg akkor kell megpróbálni pihenni, amikor a baba is elalszik.  Ez az időszak minden babánál másmilyen, van aki észre sem veszi, hogy átestek ezen, van olyan baba, aki viszont tényleg minden percben szopizna. Jó hír, hogy csak pár napig tart, és utána minden visszatér a rendes kerékvágásba! Ha pár nap alatt nem oldódik meg a probléma, érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni.

Fontos lenne, hogy minden kismama tudja, hogy ez egy normális jelenség, amitől nem kell megijedni, hanem ebben az esetben is, szabad bízni a babában és követni az igényeit!

Leave a Reply