Szoptatás

Hosszútávú szoptatás

Mother And Child SmilingMi az, hogy hosszútávú szoptatás?

Alapvetően az egy éven túli szopatást nevezzük hosszútávú szoptatásnak, a WHO egészen a két éven túli szoptatást javasolja, illetve, az igény szerinti szopatatást, amiben benne van a baba és az édesanyja számára ideálisnak érzett időtartam megválasztása.

Sajnos, nagyon sokszor előfordul, hogy annak az édesanyának, akinek a babája egy éves koron túl is szopizik, sok rosszalló vagy furcsálló pillantást kell eltűrnie. Ha a baba még éjszakai is többször ébred szopizni és már elmúlt egy éves, akkor aztán meg végképp azt gondolják sokan, hogy ez túlzás és valamit nagyon elrontottak itt a szülők.

Mint nagyon sok minden ezen a világon, a szoptatással kapcsolatos elképzelések, amikkel nap mint nap találkozhatunk, abból adódnak, hogy akik véleményt alkotnak, nem tudják, hogy pontosan miről is van szó. Ha kicsit utánajárunk annak, hogy vajon egy embergyereknél meddig normális az ha szopizik, akkor rögtön kiderül, hogy hol is az igazság. Ha megnézzük az emberhez legközelebb álló főemlősöket, hogy ők meddig szoptatnak, akkor ezeket szoptatási normákat találjuk:

  • gesztációs idő kb. hatszorosa (embernél ez 4,5 év)

  • születési súly megnégyszerezése (embernél ez 2,5-3,5 év)

  • első maradandó fogak áttörése (embernél ez 5,5-6 év)

  • immunrendszer érettsége (embernél és 6-7 év)

  • laktázenzim mennyiségének csökkenése (embernél ez kb 7 év)

Ha mindezeket a számokat vesszük alapul, akkor láthatjuk, hogy ugyan egy macska kevesebb ideig szoptatja a kicsinyeit, de az az idő embergyerekre lefordítva több évet jelent. Mindezek alapján azt lehet mondani, hogy a kisbaba természetes elválasztódásának ideje valahova a 2,5 és 7! éves kor közé tehető! (1)

Sokan azzal érvelnek, hogy egy éves koron túl a babának semmit sem jelent már a szoptatás. Az anayatejben nincs semmi hasznos és tápláló. Ez az állítás úgy ahogy van nem igaz, az anyatejben egy éves koron túl is vannak olyan hasznos anyagok, amik a gyermek testi fejlődéséhez hozzájárulnak, és ne felejtsük el a lelki oldalt se, ami ugyanannyira fontos. Egy totyogónak az édesanyához való bújás, a szopi rengeteget jelent lelkileg, egy olyan feltöltődés, megnyugvás, amire szüksége van a világ felfedezése közben.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a szoptatás kétoldalú dolog, így szoptatni addig jó, amíg ez mind a baba, mind az édesanyja kölcsönös megelégedésére szolgál.

Ne érezze magát rosszul az sem, aki hosszabb ideig szoptat és az sem aki már hamarabb úgy érzi, hogy az ő igényeinek ez már nem felel meg. Ha elakadtál vagy kérdésed van a szoptatással kapcsolatban, kérd ki szoptatási tanácsadó véleményét!

Felhasznált irodalom:
(1)
Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012 Schneiderné Diószegi Eszter: Az egészséges csecsemő és természetes szükségletei fejezet

 

Leave a Reply