Szoptatás

Szopási sztrájk – amikor a baba hirtelen nem akar szopizni többet

szopasi sztrajkSzopási sztrájknak, azt a jelenséget nevezzük, amikor az eddig jól szopó csecsemő, hirtelen elutasítja a mellet és nem akar szopizni. Bármikor előfordulhat, de leggyakrabban 7-9 hónapos korban szokott.

Jellemzői, hogy hirtelen következik be, a baba boldogtalan, nyűgös és elégedetlen.

Az édesanyák kétsegbeesnek, hogy nem elég a tejük és emiatt sír a baba, pedig ennek a jelenségnek a hátterében egészen más dolgok állnak általában, és általában, szerencsés esetben, pár nap alatt meg is szűnik a probléma.

Mi okozza a szopási sztrájkot?

 1. Újszülött esetében:

  – nem megfelelő mellretétel,

  – a fej rányomása a mellre,

  – szülés utáni beavatkozás miatti rossz élmény (leszívás),

  – szülési sérülés (kulcscsont törés),

  – lenőtt nyelv, izomtónus zavarok,

  – tejbelövellés, túl sok tej,

  – túl erős tejleadó reflex,

  – tejbelövellés elhúzódása.

 2. Későbbi időszakban:

  – cumizavar,

  – szájpenész,

  – középfülgyulladás,

  – reflux,

  – tej ízének megváltozása (menzesz, fogamzásgátló, újabb várandósság miatt),

  – fogzás,

  – oltás,

  – alvástréning,

  – stressz (sok látogató, utazás),

  – anyának új frizura, új mosószer, parfüm,

  – hangos zaj szopi közben, amitől megijedt a baba.

  – túl gyors hozzátáplálás.

 3. Ha csak az egyik mellet utasítja el a baba:

  – torticollis ( ez, egy nyaki izmokat éríntő kórkép, orvos diagonsztizálja),

  – középfülgyulladás,

  – orrjárat elzáródás (például: náthában, egyik orrjárat dugul csak be),

  – kulcscsont törés,

  – emlőben különbségek: bimbó alakja, formája, tejmennyisége.

Mit lehet tenni?

 1. Az első, és legfontosabb: Nem szabad megijedni! Persze, ezt könnyű  mondani, amikor az ember ott találja magát egy ordító csecsemővel, aki eddig ügyesen szopizott, most meg nem hajlandó. De, meg kell próbálni nyugodtnak maradni és kipróbálni a következőket:
 2. A babának ilyenkor is a legfontosabb az édesanya testközelsége: hordozás, együtt fürdés, együtt alvás-pihenés a babával, lehetőleg bőr-bőr kontaktus megteremtése.2. Félhomály, illetve félálomban etetés: félálomban a babák általában könnyebben elfogadják a szopizást újra.
 3. Cumi, cumisüveg elhagyása nagyon fontos, sok esetben ugyanis pont ezek váltják ki a szopási sztrájkot. Ha ezeket elhagyjuk, türelemmel, vissza lehet szoktatni a babát az anyamellre.
 4. Szoptatás ringatás közben: félmeztelenül ringatva a babát, el tudjuk érni, hogy olyan ellazult állapotba kerülhet, amire ugyanaz igaz, mint a félálomban szoptatásra: a baba szívesebben elfogadja újra a szopizást.
 5. Érdemes kipróbálni más szoptatási pozíciókat, van, hogy egy kis változtatás is megoldja a problémát.
 6. Amennyiben a túl sok tej, illetve túl erős tejleadó reflex a gond, előfejést kell alkalmazni, mely során éppen csak annyi tejet fejjünk ki, amennyi szükséges, és a felpuhult mellből könnyebb lesz a szoptatás. Ha erős a tejleadó reflex, a ” dőlj hátra és szoptass” pozíció a legmegfelelőbb.
 7. Ha, már mindent kipróbáltunk és a helyzet nem változik, mindenképp ki kell kérni gyermekorvos illetve szoptatási tanácsadó véleményét is.

Amire még szükség lesz az a nagy adag türelem! Napokig is eltarthat mire visszaáll a korábbi állapot, addig mindenképp meg kell próbálni szoptatni a kicsit és közben pedig rájönni arra, hogy mi lehet az oka az elutasításnak.

Az, hogy mennyi idő alatt oldódik meg a probléma, függ attól is, hogy mi az ok.

Ha cumizavaros lett a baba, el kell hagyni a cumit és néhány napot kell kibírni és utána a baba visszaszokik az anyamellre. Ha a menzesze jön meg épp az édesanyának, akkor előtte, illetve az első napokban lehet kevesebb a tej és lehet másmilyen az íze, de ez is elmúlik pár nap alatt. Fogzási fájdalom miatt is lehet a baba elutasító, ilyenkor érdemes az ínyét kenegetni.

Ha a baba viselkedése is megváltozik, vagy bármilyen tünete van, mindenképp meg kell mutatni gyerekorvosnak is. Sokszor a szopás elutasítása az egyetlen jele annak, hogy valami bújkál a babában.

Ha nem boldogulunk érdemes szoptatási tanácsadó segítségét is kérni, személyesen vagy internetes fórumon!

Felhasznált irodalom:

(1)Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012 A laktációs segítségnyújtás elméleti és gyakorlati kérdései fejezet, Martinovichné Debulay Bianca: Gyakori probélmák a második félév során alfejezet.

Leave a Reply