Az anyatej összetétele – 3. rész – az anyatej két frakciója: első tej – hátsó tej

Írta: | szeptember 23, 2013

Hogyan változik az anyatej összetétele az etetés során?

Az anyatejrőlAz anyatej összetétele sorozat 3. részéhez érkeztünk.
Az első részben arról volt szó, hogy az anyatej összetétele hogyan változik a napok, hetek, hónapok során (Az anyatej összetétele – 1. rész – előtej avagy kolosztrum); a második részben arról írtam, hogy hogyan változik az anyatej összetétele a nap (24 óra) folyamán (Az anyatej összetétele – 2. rész – estére elfogy a tejem?).  Most a harmadik részben pedig arról lesz szó, hogy az anyatej összetétele az etetés alatt is változik.

Amikor a baba elkezd szopizni, a tejleadó reflex beindulásával megindul az anyatej áramlása. A baba a gyors szopiból átvált a lassú ritmusú szopizásba.
Az anyatejnek azon része, ami először ürül, az az ún. első tej, ami laktózban (tejcukor) gazdagabb, zsírban (1%) szegényebb mint az ezt követő tej, és több benne a víz is. Ez, a hígabb része a tejnek, az, amivel a baba a szomját oltja.
Az ezután ürülő tej, az ún. hátsó tej, ami sokkal sűrűbb és több benne a zsír (kb.12%), ez az anyatej táplálóbb része, gyakorlatilag ettől hízik a baba.

Nagyon fontos, hogy a babának az anyatej mind két részére szüksége van, a laktóz, vagyis tejcukor, a glükóz és galaktóz tartalma miatt fontos, míg a hátsó tej zsírosabb része kell a súlygyarapodáshoz.

Milyen nehézség merülhet fel?

  1. A baba nem akar „megdolgozni” a nehezebben ürülő hátsó tejért, és sírva kiköpi a mellet, amikor már nehezebben jön a tej.

  2. Az anyuka túl gyorsan mellet vált, emiatt csak a szomját oltja a baba, és egyrészt hamar megéhezik, másrészt fájhat a hasa a sok laktóztól.

Mit lehet tenni?

1. Tartsuk be ezt a fontos alapszabályt: „Mindig ürítsd ki az első mellet és csak azután kínáld meg a babát a másodikkal!”.
Ez két dolog miatt fontos:
1.1. Ha túl gyorsan cserélünk mellet, akkor a baba csak az első tejet szívja ki, és ezzel túl sok laktózt vesz magához, ami hasfájáshoz vezethet.
1.2. Annál zsírosabb tej fog termelődni, minél jobban ki volt ürítve a mell a szopi alatt.

2. Ne akkor kerüljön a baba mellre, amikor már nagyon éhes. Vannak ugyanis olyan temperamentumú kisbabák, akik ha nagyon éhesek, szomjasak, akkor nagyon türelmetlenné válnak és emiatt ha a tej kicsit lassabban jön az első szomjoltó cseppek után, akkor hamar elmegy a kedvük és sírni kezdenek.
2.1. Fontos tehát a korai éhségjelek (cuppogás, kezét a szájához veszi, nyelvét kidugja, nyöszörög, mocorog, nyitogatja a száját) figyelése és amikor ezeket látja az édesanya, tegye mellre a babát.

Az teljesen mindegy, hogy egy vagy két mellből szoptat az anyuka, ha a babának egy mell is elég egy etetésre, az ugyanúgy rendben van, mintha mindig kettővel lakik csak jól a baba.
Ha ezeket a „szabályokat” betartjuk, akkor elkerülhetjük a relatív laktóz túlterhelést, ami hasfájást okozhat, illetve a baba gyarapodni fog, mivel a tej zsírosabb hátsó részéhez is hozzájut.

 

Share Button

Leave a Reply