Az anyatejről
Szoptatás

Az anyatej összetétele – 3. rész – az anyatej két frakciója: első tej – hátsó tej

Hogyan változik az anyatej összetétele az etetés során?

Az anyatejrőlAz anyatej összetétele sorozat 3. részéhez érkeztünk.
Az első részben arról volt szó, hogy az anyatej összetétele hogyan változik a napok, hetek, hónapok során (Az anyatej összetétele – 1. rész – előtej avagy kolosztrum); a második részben arról írtam, hogy hogyan változik az anyatej összetétele a nap (24 óra) folyamán (Az anyatej összetétele – 2. rész – estére elfogy a tejem?).  Most a harmadik részben pedig arról lesz szó, hogy az anyatej összetétele az etetés alatt is változik.

Amikor a baba elkezd szopizni, a tejleadó reflex beindulásával megindul az anyatej áramlása. A baba a gyors szopiból átvált a lassú ritmusú szopizásba.
Az anyatejnek azon része, ami először ürül, az az ún. első tej, ami laktózban (tejcukor) gazdagabb, zsírban (1%) szegényebb mint az ezt követő tej, és több benne a víz is. Ez, a hígabb része a tejnek, az, amivel a baba a szomját oltja.
Az ezután ürülő tej, az ún. hátsó tej, ami sokkal sűrűbb és több benne a zsír (kb.12%), ez az anyatej táplálóbb része, gyakorlatilag ettől hízik a baba.

Nagyon fontos, hogy a babának az anyatej mind két részére szüksége van, a laktóz, vagyis tejcukor, a glükóz és galaktóz tartalma miatt fontos, míg a hátsó tej zsírosabb része kell a súlygyarapodáshoz.

Milyen nehézség merülhet fel?

  1. A baba nem akar „megdolgozni” a nehezebben ürülő hátsó tejért, és sírva kiköpi a mellet, amikor már nehezebben jön a tej.

  2. Az anyuka túl gyorsan mellet vált, emiatt csak a szomját oltja a baba, és egyrészt hamar megéhezik, másrészt fájhat a hasa a sok laktóztól.

Mit lehet tenni?

1. Tartsuk be ezt a fontos alapszabályt: „Mindig ürítsd ki az első mellet és csak azután kínáld meg a babát a másodikkal!”.
Ez két dolog miatt fontos:
1.1. Ha túl gyorsan cserélünk mellet, akkor a baba csak az első tejet szívja ki, és ezzel túl sok laktózt vesz magához, ami hasfájáshoz vezethet.
1.2. Annál zsírosabb tej fog termelődni, minél jobban ki volt ürítve a mell a szopi alatt.

2. Ne akkor kerüljön a baba mellre, amikor már nagyon éhes. Vannak ugyanis olyan temperamentumú kisbabák, akik ha nagyon éhesek, szomjasak, akkor nagyon türelmetlenné válnak és emiatt ha a tej kicsit lassabban jön az első szomjoltó cseppek után, akkor hamar elmegy a kedvük és sírni kezdenek.
2.1. Fontos tehát a korai éhségjelek (cuppogás, kezét a szájához veszi, nyelvét kidugja, nyöszörög, mocorog, nyitogatja a száját) figyelése és amikor ezeket látja az édesanya, tegye mellre a babát.

Az teljesen mindegy, hogy egy vagy két mellből szoptat az anyuka, ha a babának egy mell is elég egy etetésre, az ugyanúgy rendben van, mintha mindig kettővel lakik csak jól a baba.
Ha ezeket a „szabályokat” betartjuk, akkor elkerülhetjük a relatív laktóz túlterhelést, ami hasfájást okozhat, illetve a baba gyarapodni fog, mivel a tej zsírosabb hátsó részéhez is hozzájut.

 

Leave a Reply