Szoptatás

Kereslet – kínálat elve

kereslet kinalatSzeretnék tanácsot kérni. 4 hetes a kisbabám és eddig minden nagyon jól ment a szoptatással. Rengeteg tejem volt, a kisbabám szépen gyarapodott. Most egy pár napja azt érzem, hogy puhák a melleim, főleg délután és este, és attól félek, hogy nincs már elég tejem is. Eddig még fejnem is kellett többször, mert annyira feszültek a melleim, és most már erre sincs szükség. A kisbabám egyébként jól van, nem panaszkodik, hogy kevés lenne a tej, de én mégis borzasztóan aggódom.”

Sokaknak ismerős lehet ez a történet! A délután és este felpuhuló mellek nagyon sok édesanyában keltik azt a hamis gondolatot, hogy nincs elég tejük, ehhez hozzájön még az, hogy sok kisbaba pont ezekben az órákban nyűgösködik, és ha nincs valaki, aki helyes tanácsot ad, akkor sokan nyúlnak máris a pótlásért. Amiről itt beszámol ez az anyuka, az egy teljesen normális jelenség a szoptatás során. Sőt, nem csak hogy normális, hanem ennek pont így kell lennie.
Úgy vagyunk megalkotva, hogy egy bizonyos idő után, ami általában 3-4 hét, beáll a tejtermelés egy adott szintre és innentől kezdve már nincs az, hogy éjjel-nappal feszül a mell és mozdulni is alig bír az ember. Ez így normális, hogy annyi tej van, amennyi a babának kell, ez a kereslet-kínálat elve.
Ha belegondolunk, logikus, hogy ennek valahogy így kell lennie, nem lenne jó, hogyha az egész szoptatási időszakban kellemetlenül feszülne a mell, mert mindig túl sok benne a tej. Az a jó, hogy annyi van, amennyi a babának kell, és persze, ahogy az igénye nő, úgy nő a tejmennyiség is. (Vannak természetesen olyan édesanyák, akiknek alkatilag sok tejük van és nálunk nem minden esetben szűnik meg a tejcsepegés és a mell feszülése).

Nem kell tehát megijedni, hogyha az édesanya azt tapasztalja, hogy felpuhultak a mellei és már nem kell fejnie, hogy megkönnyebbüljön. A baba beállította a számára szükséges tejmennyiséget és emiatt van pont annyi a mellben, amennyi neki kell. Ha az édesanya továbbra is a baba igényei szerint szoptat, akkor a tejmennyiség pontosan úgy fog növekedni, ahogy a babának az szükséges.

Azt se felejtsük el, hogy az anyatej napszakonként is változik, délután és este másmilyen az összetétele és a mennyisége is, mint például reggel. Illetve egy-egy szoptatás során is más az összetétele.

Leave a Reply