Szoptatás

Mellgyulladás – avagy minden szoptatós kismama rémálma

drug and thermometerBeszélgettem az egyik legjobb barátnőmmel a szoptatásról és szóba került természetesen a mellgyulladás is. Többször körbejártuk a témát, mert sajnos én személyesen is tapasztalt vagyok benne, a barátnőm pedig azt mesélte, hogy ő mennyire rettegett attól, hogy vajon mikor fog begyulladni a melle és akkor mit kell csinálni, mennyire fog fájni és attól is félt, hogy a végén kórház lesz a történet vége.
A mell, a női test egyik legérzékenyebb testrésze, sokaknak havonta, minden menstruáció előtt is érzékeny, majd a várandósság során is lehet érzékenyebb illetve a szoptatás során is. Amikor pedig lesz benne egy kis csomó, elzáródás, akkor tényleg nagyon tud fájni!

Járjuk kicsit körbe ezt a nagyon fontos témát együtt is! Mi is tulajdonképpen a mellgyulladás? Milyen fokozatai vannak és mi miatt alakul ki? Mik a tünetei? Mit lehet tenni, ha már baj van?

 1. Mi is tulajdonképpen a mellgyulladás?
  A mellgyulladás, azaz mastitis, az a folyamat, mely során valamilyen okból a mell szövetében gyulladás alakul ki.

 2. Milyen fokozatai vannak a mellgyulladásnak?
  A mindennapokban nem szoktunk nagyon különbséget tenni a mellgyulladás fokozatai között, pedig vannak lépcsőfokok, bár az igaz, hogy sokszor ezeket nem könnyű megkülönböztetni egymástól.

  2.1. Túltelítődés: ez az első fokozat, amikor a mell túltelítődik. Első alkalommal a tejbelövelléskor szokott ez jelentkezni, majd később bármikor, amikor valamilyen okból egy szoptatás kimarad.
  2.2.  Tejcsatorna elzáródás: ez a következő lépcsőfok, amikor egy vagy több tejcsatorna el is záródik.
  2.3. Mastitis, azaz valódi mellgyulladás: amikor a szövetekben alakul ki gyulladásos folyamat, mely lehet steril gyulladás, azaz nem lehet kórokozót kimutatni; és lehet fertőzéses mastitis, amikor pedig valamilyen kórokozó okozza a gyulladást.

 3. Mi miatt alakul ki?
  3.1 Túltelítődés okai:
  túltelítődik a mell a tejbelövellés során,
  – első hetekben, amíg a kereslet-kínálat nem áll be,
  – nem hatékony szopási technika,
  – időhöz kötött szoptatás,
  – a szoptatások időtartamának korlátozása,
  – a baba hirtelen átalussza az éjszakát,
  – a baba cumit kap és emiatt kevesebbet akar szopizni, mint eddig,
  – cumizavar a cumi és/vagy a cumisüveg miatt,
  – túl gyors a hozzátáplálás üteme,
  – hirtelen elválasztódás,
  – külön szobába teszik a babát, alvás-tréning stb.,
  – szopási sztrájk,
  – fogzás,
  – bármilyen betegség, ami miatt a baba nem érzi jól magát és emiatt nem akar szopizni,

  3.2. A tejcsatorna elzáródás okai:
  – minden, ami a túltelítődést okozza, tehát a kezeletlen túltelítődés,
  – rosszul felkötött hordózókendő megnyomhatja a mellet,
  – melltartó, ami megnyomja a mellet,
  – erőteljes torna, úszás,
  – hasonfekvés,
  – tejkő,
  – bleb,
  – telített zsírsavakban gazdag étrend.

  3.3. Valódi mellgyulladás:
  A steril mastitis a kezeletlen túltelítődésből és tejcsatorna elzáródásból alakul ki. Ilyenkor nincs kimutatható kórokozó, a nagy nyomás miatt alakul ki a gyulladás és az ödéma, ez okozza a panaszokat.
  Fertőzéses mastitis okai: sebes melbimbó, ekzémás mellbimbó, bármilyen szövetsérülést okozó dermatitis miatt bekerülő baktérium okozza a fertőzést, mely súlyos lehet és mindenképp gyógyszeres kezelést igényel! A túltelítődés és a tejcsatorna elzáródás is kedvez a fertőzéses mastitis kialakulásának.

 4. Mik a tünetei?
  4.1.Túltelítődés:
  általában mind a két mell feszes, kemény és duzzadt,
  – fájdalom a mellben,
  – a bimbó elsimul, ami miatt nehezebb lehet a mellretapadás,
  – nehezebben indulhat a tejleadás is, de lehet az is, hogy csöpög a tej.

  4.2. Tejcsatorna elzáródás:
  fokozatosan alakul ki,
  – általában egy mellet érint,
  – csomó érezhető a mellben,
  – a csomó felett a bőr piros és meleg,
  – fájdalmas az emlő,
  – fájdalmas lehet a szoptatás is,
  – hőemelkedés és láz is kísérheti,
  – elesettség, izom és ízületi fájdalom is jelentkezhet (a két legutolsó tünet miatt is nehéz lehet elkülöníteni a valódi mellgyulladástól).

  4.3. Mellgyulladás:
  hirtelen alakulnak ki a tünetek,
  – magas láz (38,5 fok felett),
  – influenza szerű tünetek,
  – elesettség,
  – ék alakú, fájdalmas, terület a mellben,
  – de akár az egész mell feszes, vörös és gyulladt,
  – tej íze is megváltozik (sósabb),
  – a lefejt tej gennyes lehet.

 5. Mit a teendő?
  Ha észleljük a tüneteket, akkor a következő dolgokat kell mindenképp és minél hamarabb megtenni:
  kiváltó ok megszüntetése,
  gyakori és hatékony mellkiürítés azaz szoptatás de ha valamiért az nem megy, akkor mindenképp fejni kell!
  – a mellre, a szoptatások között, hideg borogatást kell tenni: lehet ez bármi, hideg túrópakolás, káposztalevél, de hideg vizes ruha is nagyon jó. A hideg csökkenti a kialakult ödémát, duzzanatot.
  – fejés és szoptatás előtt közvetlenül: meleg borogatás: ez lehet meleg zuhany, meleg, nedves ruha, a lényeg, hogy közvetlenül a szoptatás előtt alkalmazzuk, ez segít fellazítani a szöveteket és könnyebben tud távozni a tej.
  masszírozás: szoptatás vagy fejés előtt érdemes átmasszírozni a mellet, ezzel fel tudjuk lazítani a csomót és könnyebb lesz a babának kiszívni a tejet! Ha sikerül, le is fejhetük a tejet kézzel, ezzel is segítünk a gyógyulásban. Mindig óvatosan és nagyon finoman masszírozzuk a mellet!
  a baba pozícionálása is nagyon fontos: mindig a baba álla legyen az érintett terület, csomó felé! Ez nagyon fontos, mert amerre az álla van a babának, abból a szegmensből tudja a leghatékonyabban kiszívni a tejet! Így segít az elzáródás megszüntetésében!
  mindig az érintett mellel kezdjük a szoptatást!
  lehet négykézláb, a baba fölé hajolva szoptatni, ilyenkor a gravitáció is segít.
  láz- és fájdalomcsillapítót nyugodtan be lehet venni, követve a megadott időtartamokat, ez segít a lázcsillapításban és a közérzet javításában, illetve a gyulladást is csökkenti a mell szöveteiben!

Amennyiben a tünetek 24 óránál tovább fennállnak (főleg ha magas lázzal járnak) mindenképp forduljunk orvoshoz, mert ebben az esetben már antibiotikum is szükséges lehet!

Ha a mellben helyét nem változtató csomó alakul ki, mely nem fájdalmas ugyan, de mindig ott van, az a betokosodás gyanúját kelti és mindenképp orvosi kivizsgálásra van szükség, mert lehet, hogy tályog alakult ki. Szerencsére ez egy viszonylag ritka szövődmény, a legtöbb esetben a túltelítődés, tejcsatorna elzáródás és a mastitis is hamar és szövődmény nélkül gyógyul, de ehhez nagyon fontos, a fent leírtak betartása!

A mellgyulladás tehát, bármelyik fokozatával is állunk szembe, egy nagyon fájdalmas és az egész közérzetre kiható betegség, így ha kialakul, akkor mindenképp azonnal tenni kell valamit, nehogy súlyosabb legyen a helyzet! Az anyukának minden segítségre szüksége van ilyenkor!

Ne feledjük, hogy a legfontosabb a mellek hatékony kiürítése, és ha szükséges, mindenképp keressük fel az orvost, mert az elhanyagolásnak súlyos következményei lehetnek. Ha kérdése van, kérje szoptatási tanácsadó segítségét!

Felhasznált irodalom:
(1)
Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012 Dr. Kun Judit Gabriella: Anyai kórállapotok laktációs vonatkozásai című fejezet.

Leave a Reply