Nevelés,  Szoptatás

Koraszülött minden baba?

Mit is jelent ez a mondat pontosan? Mármint, akkor is koraszülött egy baba, ha időre született? Vagy ha esetleg még túl is lett hordva?

koraszulott-minden-babaIgen! Minden kisbaba, teljesen mindegy, hogy hányadik hétre született, bizonyos szempontból koraszülöttnek számít! Ez egy  kompromisszum, ami azt jelenti, hogy a normális várandósság 12-18 hónap kellene, hogy legyen, de mivel ez túl nagy koponya és testméretet jelente a szüléshez, szükség van arra, hogy a kisbaba 9 hónap után megszülessen. Emiatt  a kompromisszum miatt viszont viszonylag fejletlenül jön minden kisbaba a világra.

Ki ne hallott volna arról a bizonyos „első három hónapról”, amit túl kell élni? Az első három hónapot szokták negyedik trimeszterként is hívni, mivel ez az a hiányzó időszak, ami ahhoz kellene, hogy érettebben jöjjünk a világra. Az első hónapokban van a legtöbb sírás, a hosszú, nyűgös, hasfájós délutánok és esték. Ennek az az oka, hogy a kisbaba idegrendszere, gyomorbélrendszere nem elég érett még és körülbelül ennyi idő kell neki, míg hozzászokik ehhez a kinti élethez. A baba számára minden, ami napközben történik, azaz minden zaj, hang, szín, a ruha a testén, az emésztése, egyszóval gyakorlatilag az élet minden perce ingerként hat, ami összeadódva a nap végére túl sok lesz, és emiatt lesz nyűgösebb. Persze nem minden baba viseli ezt ugyanúgy, vannak, akiknek könnyebb, vannak, akiknek nehezebb!

Mit tehetünk, hogy segítsünk a babának és magunkak túlélni ezeket a nehezebb hónapokat?

Az újszülöttnek az a legjobb, ha minél többet lehet testközelben, és annyiszor kerülhet mellre, ahányszor szeretne! Minél nyűgösebb, annál valószínűbb, hogy vagy szopizni szeretne, vagy azt szeretné, ha valaki fel-le sétálgatna vele, pontosan úgy, mint amikor még pocakban volt, így a ringató mozgás megnyugtatólag hat rá. Érdemes délután már visszavonulni ha azt látjuk, hogy minden este több órát nyűgösködik a babánk. Félhomály, halk zene vagy éneklés, szoptatás és cipelés, hordozás, az ami ilyenkor segíteni szokott, és a rengeteg türelem, illetve az, hogyha van segítség, aki átveszi a kicsit, amíg az édesanyja kifújja magát!

Kitartás mindenkinek, aki épp itt tart,  jó arra gondolni, hogy nem a babánk romlott el, hanem  mindez normális jelenség, és idő kérdése és javul a helyzet!

Leave a Reply