Ősi tudás - szoptatás
Szoptatás

Hova lett az ősi tudás?

Ősi tudás - szoptatásÉrdekes dolog azon is elgondolkodni, hogy a mai nőknek miért van szükségük arra, hogy könyveket olvassanak, tanácsot kérjenek szakértőktől, hogy tudják, hogy hogyan kell ellátniuk a kisbabájukat?
Hova lett az ősi tudás amivel a régi korok asszonyai felnevelték a gyermekeiket? Miért van az, hogy az élőlények közül egyedül az ember az aki „elfelejtette”, hogy hogyan is kell felnevelnie az utódait?

Sajnos a történelem során számos tévhit gyökeredzett meg, és van hatással a mi életünkre is.

Azonban ha kicsit utánanézünk ezeknek, elgondolkozunk azon, hogy milyen is az embergyerek és mi az amire szüksége van, akkor rá fogunk jönni, hogy a sírni hagyás, alvás tréning, szoptatás idejének és mennyiségének korlátozása egyáltalán nem a megfelelő út, amin járni kell. Minden pont az ellenkező irányba mutat!

Lássuk ezeket!

 1. Az ember csecsemő „koraszülöttként” jön minden esetben a világra. Ez is azt jelenti, hogy nagyon rá van szorulva az édesanyjára, a családjára. (1)
 2. Az emlősök között többféle utódgondozási minta van, vannak az úgy nevezett fészeklakó állatok, ide tartozik például a macska és a kutya. Ezeknél az állatoknál az utódok alszanak, nyugalomban vannak amíg az anyaállat nincs a közelükben, de amint visszatér, aktivizálódnak. A követő állatok (tehén, elefánt, lófélék) esetében az utód képes viszonylag hamar talpra állni és követni az anyját. A harmadik csoportba tartoznak a hordozott állatok, mint amilyen a kengurú, a majmok és igen, az ember is ebbe a csoportba tartozik! Ezek az újszülöttek folyamatos testközelt igénylenek az alapvető testfolyamataik fenntartásához. (1)
  A nyugati civilizáció legnagyobb baja, hogy megpróbálja a kisbabákat a fészeklakó életformára szorítani, miközben ez távoláll a kisbaba természetes szükségleteitől!
 3. Tévhit az is, hogy egy kisbabának át kell aludnia az éjszakát, illetve az, hogy ahogy telnek a hónapok egyre többet fog egyben aludni éjjel is. Akiknek van gyermekük és nem tartoznak abba a kis szerencsés százalékba, akiknek a babája az első hetektől kezdve jól alszik éjszaka, azok tudják, hogy a babák éjjel ébrednek és az hogy egy hétig szépen alszik éjjel, semmit sem jelent, mert bármi, akár egy oltás megzavarhatja és máris megint többször ébred.
  Jó hír nekik, hogy normális az, hogy a baba éjjel ébred, és az is normális, hogy 4-5 hónaposan akár többször is felébred, mint korábban! Nem könnyű persze, de az a tudat sokat segít, hogy tudjuk, nem a mi babánk „nem működik jól”! (1)
 4. Ugyanez igaz az egyedül elalvásra is. Egy kisbabának nem kell tudnia egyedül elaludni!
  Teljesen normális az, hogy a baba segítséget igényel az elalváshoz, és ennek a legjobb módja, ha a baba is erre vágyik, hogyha szopizás közben alszik el! Sok anyuka fél attól, hogy ehhez fog hozzászokni és nem tud máshogy elaludni majd. Nagyon kis százaléka a babáknak valóban csak és kizárólag így szeret elaludni, de a babák többsége ezt az igényét kinövi a szopási igényével együtt, illetve a babák vannak olyan okosak, hogy pontosan tudják, hogy az apukájuk, nagymamájuk így nem tudja őket elaltani, ezért ezt nem is fogják elvárni tőlük, velük más elalvás-módot alakítanak ki, például hordozás, éneklés.
  Azok az édesanyák, akik nem félnek hagyni, hogy a baba a számára legjobb módon, szopi közben aludjon el, azt fogják tapasztalni, hogy értékes időt és nem utolsó sorban könnyeket takarítanak meg azzal, ha hagyják a babát mellen elaludni! (1)

Felhasznált irodalom:
(1) Dr. Török Szabolcs János: Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához tankönyv I. 2012

Leave a Reply