Szoptatás

Az anyatej összetétele – 2. rész – estére elfogy a tejem?

Hogyan változik az anyatej összetétele, mennyisége a nap folyamán?

Azt, hogy az anyatej összetétele a nap folyamán is változik, minden anyuka, aki szoptat, észre szokta venni. Az más kérdés, hogy esetleg nem tudja hova tenni ezt.

Cute little baby girl with big blue eyesMost két hetes a kisfiam és pár napja azt vettem észre, hogy délután és este sokkal nyűgösebb. Biztos azért van ez, mert kevés lett a tejem. Észrevettem ugyanis, hogy eddig egész nap sok tejem volt és most pár napja délután és este teljesen üresek a melleim. A kisbabám pedig folyton szopizni szeretne és nyűgös. Biztos azért mert nem elég a tejem. Mit tehetnék?”

Ez az anyuka pontosan azt éli át, amit sok más ezer anya szerte a világon.

Körülbelül az első két hét után, a kereslet-kínálat beálltával, az anyatej mennyisége oly módon valóban csökken, hogy beáll arra szintre, ami a baba igényeinek megfelel. Emiatt is fontos, a kezdetektől igény szerint szoptatni, így be tud állni ez az egyensúly.

Úgy vagyunk kitalálva, hogy ne legyen kellemetlen a szoptatás, ne legyen az, hogy az édesanya egész nap feszülő mellekkel jár-kel, az lenne a lényeg, hogy annyi teje legyen, ami a baba igényeit kielégíti. Amikor beáll a kereslet-kínálat sok anya megijed, mert hirtelen nem feszülnek a mellei, és azt gondolja, hogy nincs elég teje már. A másik dolog az az, hogy valóban, az egy valós érzés, hogy délután, este kevesebb a tej mennyisége. De ez a tej térfogatában lehet, hogy kevesebb, de összetételében más, mint a reggeli tej.

Reggel és délelőtt vizesebb tej termelődik, ilyenkor könnyebb is fejni és több is a tej mennyisége. Délután és este viszont kevesebb, de sokkal zsírosabb tej termelődik, és ez az ami a baba igényeinek ebben a napszakban megfelel.

Ez az időszak egybeesik az amúgy is nyűgösebb időszakkal, a baba sokkal többet szeretne mellen lenni, és ezt meg is teheti, mivel kevesebb a tej mennyisége, így nyugodtan tud többször is szopizni. Gyakorlatilag ezekben az esti órákban a kisbaba feltankol az éjszakára (ami nem azt jelenti, hogy át fogja aludni az éjszakát!).

Nem kell tehát megijedni, ha délután és este úgy érezzük, hogy kevés a tej. Megoldás ekkor is a baba igényeinek a követése! Nyugodtan lehet ilyenkor mind a két mellből felváltva szoptatni, akár úgyis, hogy egyik-másik-egyik, egy szoptatáson belül!

A mell nem tud kiürülni, mert a mell nem egy hordó, amiből egyszer csak (például estére) elfogy a tej, hanem mindig újra- és újratermelődik; az más kérdés, hogy a tej összetétele és a mennyisége változó!

 

 

Leave a Reply