alkohol fogyasztas szoptatas alatt
Szoptatás

Szabad-e alkoholt fogyasztani szoptatás alatt?

Szabad-e alkoholt fogyasztani szoptatás alatt?Abban a pillanatban, amikor megjelenik az a „két bizonyos csík” a teszten, az ember élete teljesen megváltozik. Onnantól kezdve már nem csak az „én” létezik, hanem ennek a helyét átveszi a „mi”. Az új élet, ami az anya hasában növekszik, annyira fontos lesz, mint semmi más a világon.

Rengeteg kérdés merül fel hirtelen; mit szabad és mit nem, a várandósság alatt? És, bizony, ezeknek a kérdéseknek a nagy része a szoptatás idején is még aktuális marad.

Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, mit szabad és mit nem, a szoptatás időszakában?

Első kérdés: Szabad-e alkoholt fogyasztani és ha igen, akkor mennyit?

Az alkohol fogyasztás kérdése nehéz kérdés. Alapvetően az alkohol, várandósság és a szoptatás alatt is tiltó listán van, de vannak kivételek.

Fontos leszögezni, hogy a tartós és rendszeres alkoholfogyasztás káros. Ha az anya alkoholbetegségben szendved, akkor a szoptatás egyáltalán nem ajánlott neki. Azt ugyanis tudjuk, hogy az alkohol megjelenik a vérben, és gyakorlatilag ugyanolyan mértékben az anyatejben is, így a babának ártalmas. A nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás gátolja a tejleadó reflexet is.

A megivott alkohol 30-60 perccel a fogyasztás után van legmagasabb koncentrációban jelen a vérben és a tejben is, és kb. 2-3 óra alatt ürül ki a szervezetből.

Mindezek ellenére azt lehet mondani, hogy egy-egy pohár (1-2 dl) alkohol (bor, sör, pezsgő) elfogyasztása alkalomszerűen, nem tiltott, a szoptatás alatt is belefér. Gondos mérlegelés szükséges viszont, minden esetben!

Az, hogy az alkohol milyen hatással van a babára, több dologtól is függ:

  • baba életkora: minél kisebb a baba, annál kisebb a súlya és annál éretlenebb a mája, ami a méregtelenítést végzi. A babák három hónapos korukig gyakorlatilag „koraszülöttek”, akkor is, ha teljesen időben, a 40. hét környékén születtek. Az első három hónapot úgy is szoktuk hívni, hogy a „negyedik trimeszter”; a babák ugyanis fejletlenül jönnek a világra, ez főleg az emésztő- és az idegrendszerükre vonatkozik. Az első három hónapban a máj még éretlen, nehezebben birkózik meg a méregtelenítéssel, az alkohol nagyon megterheli a baba szervezetét.

  • baba súlya: kisebb testtömeg esetén, ugyanaz a mennyiségű alkohol, értelemszerűen többet jelent, mintha ez egy nagyobb testben oszlik el. Minél kisebb a baba súlya, annál nagyobb hatással lesz rá az elfogyasztott alkohol.

  • baba egyéb betegsége: ha a babának egyéb betegsége is van, jobb nem megterhelni a szervezetét még azzal is, hogy az anya által elfogyasztott alkoholt kelljen feldolgoznia.

  • elfogyasztott alkohol mennyisége: a kevesebb alkohol nyilvánvalóan kisebb véralkohol szintet jelent és ez a mennyiség így a tejben is kevesebb lesz, a babának kevésbé megterhelő.

  • elfogyasztott alkohol töménysége: a tömény italoktól inkább tartózkodjon a szoptató anya.

Mivel az alkohol kiürülése legalább 2-3 óra, és az anyatejben ugyanolyan mértékben megjelenik, mint a vérben, így 2 dl (egy pohár) alkohol megivása után érdemes 4-5 órát várni, akkor lesz biztonságosan alacsony a véralkohol szint. Az is megoldás, hogy előre lefejt tejet kap a baba ebben az időben és ha a mellek, a várakozás idején feszülnek, érdemes lefejni a tejet és kiönteni.

Ami még segíthet: az alkohollal egy időben elfogyasztott más ital, mivel az higítja a véralkohol szintet, így a tejbe kisebb mennyiség jut, illetve az egyidőben elfogyaszott fehérje-zsír-szénhidrátdús étel is gátolja a felszívódást, így végső soron csökken a vérbe és a tejbe jutó alkohol mennyisége.

Az alkohol fogyasztását a szoptatás alatt az elmondottak alapján szívből ajánlani nem lehet. Az alkohol tompítja az érzékelést, rontja a helyzetmegítélő képességet. Alkohol fogyasztás után, a babával való együtt alvás sem ajánlott, nyilván, ha egy pohár bort ivott az anya kora délután, akkor estére már nincs alkoholos befolyáltság alatt, de ha valaki komoly mennyiségeket fogyaszt, akkor a baba egészsége érdekében, jobb választás, ha inkább nem szoptat és semmiképpen nem ajánlott az egy ágyban alvás.

Ha tehetjük kerüljük az alkohol fogyasztását, főleg a baba három hónapos kora előtt, ha mégis nagyon megkívánjuk, akkor igyekezzünk kevés alkoholt inni (maximum 2 dl), megfelelő hosszúságú időt várni a következő szoptatással és mindenképp figyeljük a babát, hogyan reagál a szoptatás után.

Leave a Reply