Szoptatás

WHO és a szoptatás

Beautiful baby in his mothers hands.Mi is az a WHO?
A WHO (World Health Organisation), azaz Egészségügyi Világszervezet, nemzetközi közegészségügyi szervezetként működik. A WHO 1948. április 7-e óta működik, irányító testülete 193 tagállamból áll, és feladatai között szerepel világszintű egészségügyi útmutatás, nemzeti egészségügyi programok szervezése, és az egészségügy különböző területein kutatások, segítségnyújtási feladatok végzése.

Mit mond a WHO a szoptatásról?
A WHO a szoptatást, a legideálisabb táplálási módszernek tartja a kisbaba számára. 180 napig, azaz 6 hónapig, kizárólagos anyatejes táplálást javasol.

Ezt követően javasolja a hozzátáplálás megkezdését, és a glutén bevezetését is. Az első életévben, azaz a hozzátáplálás megkezdésétől az első szülinapig, 2/3-1/3 arányban javasolja az anyatej és a szilárd táplálékok arányát, azaz 2/3 anyatej és 1/3 más táplálék.

Ez azoknak jó hír, akik azt tapasztalják, hogy a kisbabájuk nem nagyon akar semmit sem sem megenni, és még mindig napi 5-6 alkalommal szopizik. A második életévben fordul meg ez az arány (1/3 anyatej és 2/3 szilárd táplálék). (4)

A WHO, a 2 éves korig (illetve ha igény van rá, akkor tovább is) tartó szoptatást javasol, mely mind a baba, mind a mama rövid- és hosszútávú egészsége szempontjából a legideálisabb.

Felhasznált irodalom:
1.
Wikipédia: WHO
2.
Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv II. 2012, Dr. Várady Erzsébet: A coeliakia és szoptatás fejezet.
3.
WHO statement 15 January 2011 Exclusive breastfeeding for six months best for babies everywhere http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2011/breastfeeding_20110115/en/index.html
4. Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012, Dr. Kun Judit Gabriella: Az egészséges csecsemő és természetes szükségletei fejezet

Leave a Reply