Minden baba masmilyen
Szoptatás

Minden baba másmilyen…ez a szopizásban is meglátszik?

Minden baba masmilyenAzt, hogy minden kisbaba más, és hogy nincs kettő egyforma ember, azt mindenki tudja. Mégis, amikor a szoptatásra gondolunk, sokszor eszünkbe se jut, hogy lehet, hogy nem minden kisbaba szopizik ugyanolyan stílusban.
A kisbabák már a születésüktől (sőt, van aki szerint már abból, ahogy a pocakban viselkednek, le lehet vonni bizonyos következtetéseket a személyiségükre vonatkozóan) kezdve rendelkeznek egyedi vonásokkal, és a személyiségük bizonyos részei nagyon hamar megmutatkoznak.
Vannak sírósabb babák, vannak, akik nyugodtabbak; vannak akik jól alszanak, és vannak akik kevés alvással is beérik. Ugyanezek a különbségek a szopásban is megjelennek, csak sokszor nem jut eszünkbe úgy gondolni ezekre, mint normális jelenségek, hanem megijedünk, mert fel sem tételezzük, hogy úgy ahogy minden másban, ebben is óriási egyéni különbségek vannak.

Alapvetően öt különböző szopási stílust különböztethetünk meg:

  1. Izgatott, hatékony (barrakuda): ezek a kisbabák nagyon nagy lelkesedéssel vágnak bele a szopizásba és ügyesek is, nagyon nagy hatékonysággal szopiznak és hamar ki is szívják a számukra kellő mennyiséget. Ők azok a kisbabák, akiknek az édesanya, nem  szokott sokat aggódni a szoptatás sikeressége miatt.

  2. Izgatott, nem hatékony: ezek azok a kisbabák, akik nagyon izgatottak lesznek, ha eljön a szopizás ideje. Viszont annyira izgatottak lesznek, hogy ahelyett, hogy szépen szopiznának, elengedik majd beveszik a bimbót, és egy idő után nagyon fruszráltak lesznek attól, hogy nem jön a tej. Ezeknél a kisbabáknál segít, ha ilyenkor megnyugtatjuk őket és újra próbálkozunk. Ami még segít az az, hogy szopizás előtt kicsit fej a mama, ezzel beindul a tejleadó reflex és így a baba könnyebben jut a tejhez és hamar megnyugszik.

  3. Halogató (lassan kezd hozzá): ezek a babák azok, akik az első napokban nem nagyon akarnak szopizni, viszont miután belövellt a tej, akkor nekiállnak és ügyesek is. Az első napokban fontos, hogy az édesanya fejjen, ezzel tudja megalapozni a későbbi bőséges tejtermelést.

  4. Ínyenc (lassú evő): ezek a típusú babák szeretik kóstolgatni a tejet, cuppognak, lassan esznek és a sürgetésre rosszul reagálnak. Néhány perc kóstolgatás után szépen szopiznak.

  5. Pihengető (hosszasan evő): ezek a babák hosszú ideig esznek, lassan, komótosan. Nem szeretik elsietni a dolgokat, szívnak párat, aztán pihengetnek, aztán megint szopiznak. Ezek azok a kicsik, akik a szokásosnál hosszabb ideig szeretnek szopizni.

Mint mindenben, a szopizási stílusban is nagy egyéni különbségek vannak, ezeknek a különböző szopási stílusoknak az ismerete sokat segíthet abban, hogy megértsük a saját kisbabánkat.
Nem kell attól megijedni, hogy lassabban, vagy hosszabb ideig szopizik, mint a testvére vagy a szomszéd gyermeke.

Mit tehetünk?
Először is a legfontosabb rájönni, hogy a babánk melyik csoportba tartozik és ezek után már nem fogunk megijedni attól, hogy másképp szopizik esetleg, mint ahogy arra számítottunk! A másik ami nagyon fontos, hogy bízzunk a babánkban és bízzunk magunkban! 🙂 A baba tudja, hogy mit miért pont úgy csinál és merjünk benne is és az anyai ösztöneinkben is bízni! Adjunk időt magunknak és a babánknak is az összeszokásra! Idővel egyre jobban fogjuk érteni a baba jelzéseit!

Ha kérdése van, vagy el van bizonytalanodva, kérje szoptatási tanácsadó segítségét!

Felhasznált irodalom:
Dr. Török Szabolcs: Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szak tankönyv I. 2012, Dr. Kun Judit Gabriella: Az egészséges csecsemő és természetes szükségletei fejezet.

2 hozzászólás

Leave a Reply