Szoptatás

Szoptatás gyakoriságának alakulása a baba növekedésével

avagy
1.  Hányszor szopizik egy újszülött és hányszor szopizik egy 3-4-5 hónapos baba;
2.
Hogy alakul a szoptatás a hozzátáplálás megkezdése után?

Little child with appleNézzük az első kérdést!

I. Hányszor szopizik egy újszülött és hányszor szopizik egy 3-4-5 hónapos baba?
Nagyon sokszor kapom azt a kérdést édesanyáktól, hogy mit rontottak el, mert a babájuk, aki eddig szépen aludt éjszaka, most hogy 3-4-5 hónapos lett, gyakrabban ébred, mint újszülött korában. Az első reakciója az édesanyáknak az szokott lenni, hogy biztos nincs elég tej már, emiatt a baba éhes és felébred éjszaka. Sokan pont emiatt a baba 3 hónapos kora körül kezdenek neki a pótlásnak, mert attól félnek, hogy a kevés anyatej a gyakoribb szopizások oka.
A másik reakció, hogy biztos el lett kényeztetve a baba, megszokta, hogy minden kis jelzésre felkapják és cicit kap, és emiatt most aztán a szülők éjjel-nappal ugrálhatnak, amikor a baba éppen úgy akarja.
Meg kell, hogy nyugtassak minden olyan aggodó kismamát, aki éppen azt tapasztalja, hogy a 3-4-5 hónapos babája többször ébred éjjel, mint kisebb korában, hogy ez teljesen normális jelenség, mondhatnám, hogy minden úgy történik, ahogy a Nagy Könyvben meg van írva! Az más kérdés, hogy ez fárasztó és lehet, hogy nem kényelmes, de az biztos viszont, hogy nem az a gond, hogy nincs elég tej, vagy hogy a baba el lett kényeztetve.

Nézzük a tényeket:

  1. Egy újszülött átlagban 8-10 alkalommal (persze igény szerint, emiatt ez a szám lehet több is) szopizik egy nap alatt. Egy szopi akár 40-60 percig is eltarthat.

  2. Egy nagyobb baba, 3-4-5 hónapos, átlagban napi 10-12! alkalommal szopizik egy nap alatt, viszont a szopási idők lerövidülnek.

Tehát ezekből a számokból két dolog látszik:

  1. Az egy tévhit, hogy a baba ahogy nő egyre kevesebbet fog szopizni és egyre több idő telik el két szopi között.

  2. Illetve az is egy tévhit, hogy a baba, ahogy telnek a hónapok egyre nagyobb valószínűséggel fogja átaludni az éjszakát.

Mi az oka annak, hogy a szopások száma az életkorral nő és a szopik hossza pedig rövidül?

  1. Ahogy a babának nyílik az értelme, egyre többet fog fel a világból. Emiatt a nappali szopik során nagyon könnyen elterelődik a figyelme, és valóban kevesebbet fog esetleg enni. Emiatt viszont éjszaka bepótolja azt, ami napközben kimaradt.

  2. A szopási idők lerövidülésének egyrészt a terelhető figyelem az oka, másrészt az, hogy a baba technikája idővel nagyon jó lesz, illetve ahogy megerősödik, egyre nagyobb hatékonysággal tud szopizni.

II. Hogy alakul a szopizás a hozzátáplálás megkezdése után?

Nagyon sok kisbaba a hozzátáplálás megkezdése után is még az anyatejet tartja a legjobb tápláléknak. Az anyukáknak pedig gondot okoz ez, mert mindenkitől azt hallják, hogy ideje lenne már kiváltani szopikat és felépíteni végre már egy „normális” napirendet.
Jó hír az, hogy teljesen normális az is, hogy egy kisbaba egy éves koráig szinte csak anyatejen él.
A hat hónapos kortól egy éves korig tartó időszak fő „feladata” a kóstolgatás és a különböző ízekkel való találkozás. Fontos nagyon, hogy a baba táplálkozásába bekerüljenek a húsok, zöldségek, gyümölcsök, a tejtermékek; mivel az anyatej már nem fedezi ekkor 100%-osan a baba vitamin- és energiaigényét; illetve immunológiai szempontból is fontos, hogy bizonyos allergénekkel (glutén) még 7 hónapos kora előtt találkozzon a baba.
Így a hozzátáplálás természetesen fontos, csak az a lényeg, hogy nem kell megijedni, ha a baba egy évesen is még akár 5-6-7 (sok) alkalommal szopizik egy nap alatt. A WHO teljes mértékben ezt támogatja és a kutatások is azt bizonyítják, hogy ha az allergén bevezetésének időszakában a baba még anyatejet fogyaszt, akkor az anyatej védőfunkciót tölt be, ezzel kisebb lesz az esély a későbbi allergia kialakulására.

Összefoglalva tehát azt látjuk, hogy a babák nem szopiznak kevesebbszer a hetek, hónapok múlásával, hanem a szoptatások száma egy idő után emelkedni kezd, majd a hozzátáplálás során kezd el újra idővel csökkenni. Ami fontos, hogy ezek a változások nem azért történnek, mert az anyukának nincs elég teje, így a pótlásra semmi szükség. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mik állnak a változások hátterében, akkor megfelelő módon tudunk reagálni rájuk.

Leave a Reply