Nevelés

Fogzás

baby sucking her handSok olyan kisbaba van, aki nagyon megszenvedi a fogacskák kibújását. És ami a babákat megviseli az a szülőket is! 🙂 Vannak olyan szerencsések, akiknél a fogak kibújása mindenféle nehézség nélkül megtörténik, de a legtöbb szülő tapasztal a babánál ilyen-olyan változásokat.

Nézzük meg, hogy mik a leggyakoribb jelei a fogzásnak:

 1. Nyálzás
  A nyálzás nagyon gyakori, és már nagyon korán, akár 8 hetes korban is jelentkezhet, hónapokkal megelőzve a fogak kibújását. A nyálzás mértéke babánként eltérő, van olyan baba, aki olyan sokat nyálzik, hogy folyton eláztatja a ruháját, nekik érdemes előkét tenni a nyakukba, azt egyszerűbb cserélni:)

 2. Hasmenés
  Gyakori jelenség a fogak áttörése idején, hogy a babának lazább lesz a széklete, akár napokig is, illetve többször is kakil, mint amúgy. Ez a lazább széklet könnyen kicsípi a baba popsiját, érdemes ilyenkor többször pelust cserélni.

 3. Rágás
  A babák egy bizonyos kortól kezdve mindent a szájukba tesznek, ez teljesen normális. Az öklüket is rágják, illetve bármit, amit sikerül megkaparintaniuk. A fogak kibújásakor az íny nagyon duzzadt és feszül, emiatt ezekben a napokban, hetekben a baba folyamatosan az ínyét masszírozza. Adjunk neki rágókát, hűtött rágókát vagy ha már nagyobb, akkor kiflivéget, kekszet, ezekkel tudja enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

 4. Duzzadt – kifehéredett íny
  A fogak kibújása miatt az íny lehet duzzadtabb, illetve közvetlenül a fogak kibújása előtt már ki is fehéredik.. Segíthetünk a babának, ha megmasszírozzuk az ínyét.

 5. Hőemelkedés
  Kísérheti a fogak kibújását hőemelkedés is. Abban az esetben, ha a babának más tünete nincs, csak kicsit felmegy a hője, akkor gyanakodhatunk arra, hogy ez csak a fogzás miatt van így.

 6. Rosszul alszanak
  Nagyon sok baba van, aki a fogzás hetei alatt szinte semmit sem bír aludni. Éjszaka a fájdalom erősebben is érződik, ez megzavarja a babát az alvásban.

 7. Nyűgösködés
  A babákat is nagyon megviseli az állandó ínyfeszülés, és a fájdalom. Nem is csoda, hogy nyűgösek, ráadásul még aludni sem bírnak, emiatt fáradtak is.

Mit lehet tenni?
A fogzás kellemetlen tüneteit csökkenthetjük, ha:

 • masszírozzuk a baba ínyét,

 • rágókát adunk neki,

 • homeopatiás szereket is be lehet vetni,

 • Dentinox gél is segít a fájdalom csökkentésében,

 • bizonyos gyógyszerek: gyermekeknek adható fájdalomcsillapítók (Panadol, Nurofen) is bevethetők, ha páldául lázzal vagy hőemelkedéssel jár a fogzás.

A fogzás sajnos mind a babát, mind pedig a szülőket megviseli. Csodaszer nincs, csak az, amikor végre kibújik a várva-várt fogacska!

A következő cikkben a fogzás (harapás) és szoptatás  lesz a téma!

Leave a Reply