Szoptatás

Sport és szoptatás – szabad sportolni szoptatás alatt?

Szabad-e sportolni szoptatás alatt?
sport2Nagyon sok anyában felmerül ez a kérdés, mivel a várandósság nyomot hagy a testünkön, és mielőbb szeretnénk visszanyerni a korábbi alakunkat. Ehhez pedig nagy segítség lenne a sport…lenne, ha nem félnénk attól, hogy a sport a szoptatás kárára mehet.

Mit szoktunk javasolni?
Alapjában véve, az első hat hétben azt szoktuk javasolni, hogy az édesanya pihenjen és ne álljon neki a sportolásnak rögtön a szülés után. Az első hat hét, a gyermekágy időszaka, nem véletlenül!
A szervezetnek szüksége van a regenerálódásra és ebben az első időszakban kifejezetten fontos, hogy a mama és a baba sokat és háborítatlanul tudjon együtt lenni. Régen, illetve ma is, azoknál a népeknél, ahol még a nagycsalád együtt él, az a szokás, hogy az újdonsült anya válláról minden terhet levesznek és neki csak a babával kell foglalkoznia. Ez lenne az ideális az első hat hétben.
Ahogy eltelik azonban pár hónap, fokozatosan el lehet kezdeni sportolni, sőt, ajánlott is, mert a testmozgás során olyan anyagok szabadulnak fel, amik a jó közérzethet hozzájárulnak.

Milyen kérdések merülnek fel az édesanyákban?

  1. Sokan attól félnek, hogy a sport miatt majd kevesebb lesz a tejük.
    Ezt semmilyen kutatás nem támasztja alá. Nyilván, ha valaki versenysportba kezd a szülés után és emiatt elhanyagolja a szoptatást, evést, ivást; akkor a tej mennyisége csökkeni fog, de ez a veszély, nagyon keveseknél áll fenn.

  2. A másik dolog, amitől sokan félnek, hogy a mozgás során az izmokban felgyűlő tejsav, bekerül az anyatejbe és rossz ízű lesz a tej ettől, illetve árt a babának. Ettől nem kell félni, a tejsav nagyon kis mennyiségben kerül bele az anyatejbe és ez nem árt a babának és általában nem is szokták ezt észrevenni a kicsik.

  3. Ami, még problémaként jelentkezhet, az az, hogy a szoptatás alatt a mellek érzékenyek lehetnek. Nagyon jó emiatt az úszás, a gyaloglás és a torna. Később pedig, el lehet kezdeni az „ugrálósabb” sportokat is.

Amire érdemes odafigyelni:
– érdemes a sportolás előtt szoptatni,
– fokozatosan növeljük az intenzitást és az időt, kezdjük egy 20 perces tornával vagy egy jó tempójú sétával,
– kényelmes sportmelltartó nagyon fontos,
– figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre,
– sportolás után zuhanyzás, ez amiatt is fontos, mert az izzadság sós, ezt a babák nem szeretik.

Figyeljünk a testünkre és a lelkünkre, ne sajnáljuk magunktól az időt, amit arra fordítunk, hogy kicsit mozogjunk. Amint úgy érezzük, hogy a kicsi elvan mással is egy rövid időt akár, akkor menjünk és mozogjunk kicsit! Jobban fogjuk érezni magunkat és ezt mindenki észre fogja venni!

Leave a Reply